Business Internaţional

Un bucătar francez de renume a renunţat la prestigioasa stea Michelin, care a fost acordată restaurantului său, deoarece clienţii nu îşi mai permiteau să îi treacă pragul

Un bucătar francez de renume a renunţat la prestigioasa...

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.01.2018, 18:09 3165

Jérôme Brochot, un renumit bucătar francez, a renunţat la Steaua Michelin, cea mai înaltă onoare acordată restaurantelor din întreaga lume, deoarece de la primirea acestui premiu preţurile din hotelul-restaurant pe care îl deţine au crescut foarte mult, iar clienţii nu îşi mai permiteau să îi treacă pragul, scrie Business Insider.

Jérôme Brochot este proprietarul hotelului-restaurant Le France din Montceau-les-Miner, una dintre cele mai mari regiuni producătoare de vinuri din Franţa cu o populaţie de aproximativ 18.000, potrivit New York Times. El a primit o Stea Michelin în anul 2011, semn că a reuşit să atingă cel mai înalt nivel ca bucătar-şef.

După o renovare costisitoare a restaurantului, Jérôme Brochot nu a putut să menţină un flux constant de clienţi care să îl ajute să îşi scoată banii din investiţia făcută şi a decis să scrie Ghidului Michelin că vrea să renunţe la steaua sa, un simbol al meselor „fine” cu preţuri puţin picante.

„Ultimii trei ani au fost catastrofali. Vom face totul pentru a păstra acest loc deschis şi deja caut soluţii pentru supravieţuire”, a declarat Jérôme Brochot.

Jérôme Brochot a crescut într-o familie de fermieri de vite, iar după ce s-a antrenat în bucătărie cu cei mai buni bucătari din Franţa, în urmă cu 20 de ani s-a întors în oraşul natal pentru a găti profesional, iar şase ani mai târziu a primit steaua Michelin.

„O stea în oraşul muncitorilor, ce frumos”, a spus el când şi-a amintit.

Până în luna noiembrie, la restaurantul Le France găseam un meniu la preţul fix de 130 de dolari, un preţ mare pentru locuitorii oraşului. Cel mai bun lucru este că toată carnea folosită de bucătar provine din oraş, inclusiv de la ferma de vite a fratelui său.

Pentru a îşi menţine steaua Michelin şi pentru a cumpăra ingredientele necesare pentru producţia alimentelor „sophisticate”, Jérôme Brochot a trebui să facă concedieri, astfe a rămas cu trei bucătari în loc de şase.

Când steaua i-a fost retrasă, el a putut să scadă preţurile şi să ofere bucatele sofisticate la preţuri mai accesibile.

„De când am schimbat formula avem mai mulţi clienţi. În viziunea oamenilor, singurul lucru pe care îl schimbă steaua Michelin este preţul”, a spus el.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO