Business Internaţional

Un înalt oficial român expert în UE: S-au aruncat în hău

Un înalt oficial român expert în UE: S-au aruncat în...

Autor: Sorin Pâslaru

27.06.2016, 11:39 3815

„În momentul de faţă incertitudinea este foarte mare, încât este foarte greu să vezi evoluţiile.

Odată ce va fi prezentată notificarea, va fi clar şi ce model va dori Marea Britanie să urmeze. Sunt diverse modele. Este Norvegia, cu acces la piaţa internă, dar pentru care plătesc (fondurile norvegiene sunt plata pentru accesul la piaţa internă - n. red.). Ei se supun regulilor UE în integralitate. Există libera circulaţie, adică dreptul de a munci al cetăţenilor europeni, con­form pregătirii, recunoaşterea automată a calificării persoanelor.

Este modelul Elveţia: nu are un acord general de acces la piaţa internă, ci pe domenii; ei se supun unor reguli de pe piaţa internă, unor acte unde au acorduri. Dar, foarte important, permit libera circulaţie a persoanelor.

Apoi al treilea model este niciun fel de acord privind accesul la piaţa internă: pur şi sim­plu un acord de comerţ liber ca şi cel încheiat cu o ţară oarecare din America Latină.  Dar un acord de comerţ liber se va negocia o perioadă îndelungată.

E mai avantajos pentru ei modelul nor­ve­gian sau elveţian. Dar ei va trebui să accepte libe­ra circulaţie a persoanelor. Ca ei să păstreze cât de cât acces la piaţa UE trebuie să permită libera circulaţie a persoanelor.

Procesul de negociere durează minim doi ani; În toţi aceşti doi ani nu se schimbă nimic în ce priveşte statutul Marii Britanii în UE; libera circulaţie a persoanelor va rămâne.

Nimeni nu vă poate răspunde ce se va întâmpla. Care va fi relaţia UK -UE. E foarte puţin probabil însă ca Marea Britanie să fie tratată preferenţial. Statele membre rămase vor dori să evite un precedent care să le permită şi altora să spună: stai că vrem şi noi condiţiile Marii Britanii.

  • Ce va fi cu românii din UK?

„Oficial sunt 200.000 de români. Deocamdată cât va dura negocierea nu se va schimba nimic în statutul lor“.

  • Dar dacă  englezii vor spune mâine: „nu vă mai dăm security number, nu mai aveţi dreptul la muncă“

„Nu vor face aşa ceva. S-ar putea expune la contra-măsuri dure“.

  • Efecte aspra economiei româneşti?

„Efectele asupra economiei noastre vor limitate. Dar vor fi şi efecte indirecte dacă toată zona euro este afectată“.

  • De ce s-a ajuns aici?

„Factori multipli, a fost o succesiune: migraţie, terorism, mişcări anti-establishment, criza financiară. Oamenii nu înţeleg că dacă centrul financiar se mută la Frankfurt pierderile vor fi mari. S-au aruncat într-un hău. City-ul va deveni mai irelevant; companiile nu vor sta liniştite acceptând pierderile doar că sunt loiale Marii Britanii.“

  • Ce va fi cu fondurile UE pe bugetul 2014-2020?

„Dacă e clar că dacă momentul ieşirii este 2021, nu va fi afectat în nici un fel. Dar dacă ies mai devreme probabil că vor fi corecţii în minus, pentru că Marea Britanie este contributor net“.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO