Business Internaţional

Un primar spaniol a devenit erou naţional după ce a jefuit un supermarket pentru a da de mâncare săracilor

Un primar spaniol a devenit erou naţional după ce a jefuit un supermarket pentru a da de mâncare săracilor

Autor: Radu Racu

17.08.2012, 12:10 2237

Un primar spaniol care a devenit erou local după ce a orchestrat câteva furturi din supermarketuri pentru a oferi hrană persoanelor nevoiaşe a pornit într-un marş de trei săptămâni care ar putea alimenta sentimentele anti-austeritate din peninsulă, scrie Reuters.

Juan Manuel Sanchez Gordillo este un consilier local şi primar al oraşului Marinaleda, cu o populaţie de 2.645 de locuitori, din regiunea Andaluziei. Oficialul a devenit celebru în zonă săptămâna trecută după ce, alături de mai mulţi mebri de sindicat, a ieşti dintr-un supermarket cu cărucioarele pline de hrană, fără să plătească pentru ele. Gordillo, 59 de ani, se bucură de imunitate diplomatică şi nu a fost arestat, însă şapte persoane care au participat la acţiune au fost reţinute de poliţia spaniolă.

"Sunt oameni care nu au ce să mănânce. În secolul 21 acest lucru este o ruşine", a declarat Gordillo pentru Reuters.Primarul susţine că vrea să atragă atenţia asupra "feţei umane" a crizei spaniole", unde nivelul sărăciei a crescut cu peste 15% din 2007 până în prezent, şomajul afectează un sfert din muncitori iar zeci de mii de persoane eu fost evacuate silit din cauza neplăţii datoriilor.

De cealaltă parte, guvernul conservator a anunţat că situaţia economică nu scuză cu nimic gestul primarului. "Nu poţi fi Robin Hood şi Şeriful din Nottingham în acelaşi timp", a afirmat Alfonso Alonso, purtătorul de cuvânt al Partidului Popular, aflat la guvernare. "Acest om încearcă să obţină capital politic pe cheltuiala celorlalţi", acuză Alonso.

Gordillo a devenit un erou naţional după acţiunea din supermarket, în special pe fondul mediatizării intense. Reuters scrie că în timpul interviului pe care îl lua primarului, mai mulţi trecători se apropiau de el să-i mulţumească pentru gestul făcut.

Joia aceasta Gordillo a pornit într-un marş de trei săptămâni în regiunea Andaluziei prin care speră să mobilizeze cât mai mulţi oameni împotriva măsurilor de austeritate extrem de dure impuse de autorităţi. "Ei spun că eu reprezint un pericol. Dar bancherii care au fraudat şi au scăpat nepedepsiţi? Ei nu sunt un pericol? Băncile care iau bani de la BCE cu dobândă de 1% şi dau mai departe credite populaţiei cu dobânzi de 6% nu sunt un pericol?", se întreabă retoric primarul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO