ZF 24

Un turc care produce iaurturi greceşti în SUA a câştigat premiul World Entrepreneur Of The Year 2013

Un turc care produce iaurturi greceşti în SUA a...

Autor: Claudia Medrega

10.06.2013, 12:16 906

Turcul Hamdi Ulukaya, fondatorul şi preşedintele companiei producătoare de iaurturi Chobani, cu sediul în Statele Unite, a fost desemnat câştigătorul competiţiei Ernst & Young World Entrepreneur Of The Year 2013, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Monte Carlo.

Gala mondială Entrepreneur of the Year a reunit în 2013 câştigătorii competiţiilor naţionale din 49 ţări.

Ulukaya a fondat compania în anul 2005 în nordul statului New York şi a lansat iaurtul grecesc Chobani doi ani mai târziu. La şase ani de la lansare, aceasta a devenit marca de iaurt cea mai bine vândută din SUA, cu vânzări anuale ce se apropie de un miliard de dolari. Chobani are 3.000 de angajaţi şi operează cea mai mare fabrică de iaurt din lume, iar produsele sale sunt vândute în Australia, Marea Britanie şi SUA.

“În ultimii 26 de ani antreprenorii au făcut mai mult decât oricare alt grup pentru a stimula inovaţia, crearea de locuri de muncă şi prosperitatea, atât în perioadele de creştere economică, cât şi în condiţii economice provocatoare”, afirmă Jim Turley, Global Chairman şi CEO al Ernst & Young.

Programul Entrepreneur Of The Year a fost demarat de Ernst & Young în 1986, în Statele Unite şi, începând cu anul 1993, a fost extins la nivel internaţional. În prezent, EOY se derulează în peste 50 de ţări şi premiază cei mai inovativi şi de succes antreprenori din lume.

Candidaţii pentru titlul World Entrepreneur Of The Year sunt evaluaţi de un juriu internaţional, format din deţinători ai titlului WEOY din anii anteriori şi lideri de business din întreaga lume, în cadrul unor interviuri şi pe baza unor studii de caz dezvoltate de echipa fiecărei ţări participante.

Pentru acordarea titlului, juriul analizează fiecare candidatură pe baza a şase criterii, respectiv spiritul antreprenorial, performanţa financiară, direcţia strategică, inovarea, impactul global şi integritatea şi puterea personală de influenţare.

Deţinătorii titlului WEOY derulează afaceri care generează, în medie, un venit de circa un miliard de dolari şi au o rată medie de creştere de peste 17% pe an.

Printre câştigătorii titlului World Entrepreneur Of The Year din anii anteriori se numără antreprenori care au schimbat paradigma industriilor în care operează şi au impus noi standarde. Printre aceştia se numără Guy Laliberté, fondator şi CEO al Cirque du Soleil – considerat iniţiatorul unui nou model de business care a revoluţionat industria circului sau Wayne Huizenga, Preşedintele Huizenga Holdings Inc – considerat singura persoană din lumea corporatistă responsabilă cu listarea a şase companii la bursa din New York şi fondatorul a trei companii clasificate în Fortune 500 la nivel global.

Ernst & Young România a anunţat recent afilierea la acest program internaţional, aducând astfel România în competiţia antreprenorială internaţională.

Corespondenta de la trimisul ZF la Monte Carlo, Claudia Medrega

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO