Business Internaţional

Ungaria calcă pe urmele Argentinei în "coşmarul" pensiilor private

Ungaria calcă pe urmele Argentinei în "coşmarul" pensiilor private

Autor: Radu Racu

25.11.2010, 12:06 145

Ungaria le-a oferit cetăţenilor săi un ultimatum: mutaţi-văpensiile private la stat sau le pierdeţi pe cele din sistemulpublic, scrie Bloomberg. Anunţul a fost făcut miercuri de ministrulungar de finanţe, Gyorgy Matolcsy.

Ungaria se luptă să aducă mai mulţi bani la buget pentru reducereadeficitului, în condiţiile în care ţara nu mai are un acord definanţare cu instituţiile internaţionale. Valoarea activelorfondurilor de pensii private obligatorii din Ungaria este de 14,6miliarde de dolari.

"Este un scenariu de coşmar. Practic, naţionalizează sistemul depensii private", spune David Nemeth, analist ING laBudapesta.Ungaria urmează astfel exemplul Argentinei care aconfiscat în anul 2001 circa 3,2 miliarde de euro din fonduri depensii private înainte de a intra în incpacitate de plată.

Fondurile de pensii private din Ungaria au circa 3 milioane dedeponenţi. Banii lor vor fi transferaţi automat la bugetul de statdupă 31 ianuarie 2011 dacă nu depun o cerere expresă prin care sărefuze acest lucru. Cei care vor refuza însă vor pierde dreptul dea mai primi pensie de la stat de la acea dată în continuare.

Asociaţia fondurilor de pensii private din Ungaria a anunţat căva ataca hotărârea Executivului la Curtea Constituţională.

Ungaria a introdus în anul 1998 sistemul de pensii privateobligatorii, prin care fiecare cetăţean trebuia să-şi aleagă unadministrator privat pentru o cotă din contribuţia la sistemul depensii. Sistemul a fost introdus şi de România în anul 2008 -aşa-numitul Pilon II care prevede ca 2,5% din contribuţiasalariatului la sistemul de pensii să meargă la un fond privat.Valoarea activelor din fondurile de pensii private obligatorii dinRomânia este de circa 950 de milioane de euro.

Ungaria se află sub presiunea normelor UE de a-şi reducedeficitul bugetar sub pragul de 3% adoptat în cadrul tratatului dela Maastricht. Anul acesta ţinta deficitului bugetar este de 3,8%,urmând ca în 2011 să coboare sub 3%.Presiunea pe buget dinsegmentul pensiilor vine din faptul că UE consideră cheltuielibugetare banii direcţionaţi către sistemul privat de pensii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO