Business Internaţional

Ungaria şi Polonia iau măsuri pentru a proteja interesele statului şi ale populaţiei în faţa problemelor economice şi a companiilor străine

Ungaria şi Polonia iau măsuri pentru a proteja interesele statului şi ale populaţiei în faţa problemelor economice şi a companiilor străine

Autor: Bogdan Cojocaru

14.09.2011, 00:03 995

Premierul ungar Viktor Orban a prezentat un "plan de acţiune pentru protejarea ţării" care îi apără printre altele pe debitorii în monedă străină şi a avertizat că niciun străin nu va putea achiziţiona pământ în Ungaria, iar Polonia va răscumpăra două companii de utilităţi vândute unui grup suedez în ceea ce ar putea reprezenta începutul trendului de naţionalism economic într-o Europă de Est care încearcă să se protejeze de problemele Occidentului.

Ungaria vrea să fixeze un curs de schimb la care forintul este cu 20% peste nivelul actual în cazul creditelor denominate în moneda elveţiană pentru a-i ajuta pe cei care întâmpină probleme în a-şi rambursa datoriile din cauza aprecierii excesive a francului.

Planul guvernului ungar este de a permite debitorilor să-şi plătească împrumuturile într-o singură tranşă la un curs de schimb de 180 de forinţi pe franc, faţă de rata actuală de pe piaţă de 234 de forinţi pe franc. Pierderile cauzate de diferenţele dintre cursurile de schimb ar urma să fie suportate de băncile creditoare, scrie Financial Times.

Ideea, prezentată de Orban parlamentului, a stârnit furia guvernului austriac care se teme de pierderi uriaşe provocate băncilor, potrivit unei scrisori trimise de ministrul de finanţe al Austriei Maria Fekter ministerului economiei din Ungaria.

Două treimi din creditele ipotecare din Ungaria sunt denominate în franci elveţieni. Băncile austriece deţin credite active în monedă străină de şase miliarde de euro în această ţară.

Tot în faţa legislativului, Orban a avertizat că atât timp cât partidul de guvernământ rămâne majoritar în parlament, persoanele străine nu vor putea achiziţiona terenuri în Ungaria.

"Atât timp cât majoritatea din parlament este creştin-democrată din partidul Fidesz, iar guvernul aparţine coaliţiei Fidesz-KDNP, nerezidenţii nu vor cumpăra pământ aici", a declarat premierul, citat de Portfolio.hu.

Ca parte a planului pentru protejarea ţării, guvernul vrea să extindă regimul de control la nivel central al preţurilor pentru energia destinată consumului privat la utilităţile de apă, canalizare şi salubritate.

Proprietarii străini ai companiilor de utilităţi din Ungaria pleacă "cu profituri gigantice" din ţară, şi-a motivat Orban decizia.

Premierul a subliniat că ritmul implementării reformelor va fi accelerat şi un nou sens va fi dat noţiunii de solidaritate naţională.

În Polonia, singurul stat din Uniunea Europeană a cărui economie nu a intrat în recesiune în timpul crizei financiare, compania de stat cu operaţiuni în domeniul gazelor naturale Tauron va cumpăra de la grupul suedez Vattenfall firma energetică de termoficare Vattenfall Heat Poland. De asemenea, compania Tauron Polska Energia va achiziţiona tot de la Vattenfall compania de distribuţie a energiei Gornoslaski Zaclad Elektroenergetyczny. Achiziţiile, care au o valoare de 2,63 de miliarde de dolari, fac din Polonia un exemplu al inversării procesului de privatizare în condiţiile în care statul încearcă să înfiinţeze campioni energetici şi să consolideze sectorul energetic şi de termoficare, scrie The Wall Street Journal.

Vattenfall, grup controlat de asemenea de stat, vrea să se concentreze mai mult pe piaţa de origine şi să renunţe la centralele termoelectrice pe cărbune.

Prin aceste tranzacţii, statul polonez va recâştiga indirect controlul unei centrale electrice şi termice din Varşovia vândută în 2000 şi al GZE, înstrăinată în 2006.

Guvernul rulează unul dintre cele mai ambiţioase programe de privatizare din istoria recentă a Poloniei, reducând particpaţii sau vânzând companii întregi. Cu toate acestea, executivul vrea să costruiască campioni naţionali în jurul companiilor mai mari care sunt încă în proprietatea statului şi să păstreze controlul companiilor strategice chiar dacă-şi reduce acţionariatul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO