Business Internaţional

Uniunea Europeană şi-a învăţat lecţia din cazul Google. Comisia antitrust, pe listă pentru o injecţie de putere: Ar putea impune companiilor să înceteze activitatea considerată anti-concurenţială înaintea unei decizii oficiale

Uniunea Europeană şi-a învăţat lecţia din cazul...

Autor: Ştefan Stan

03.07.2017, 12:23 308

Organismul antitrust al UE, ”câinele de pază” împotriva abuzurilor companiilor care sunt într-o poziţie dominantă în piaţă, capătă mai multe puteri pentru a interveni mai devreme în problemele antitrust, într-un efort de a evita tipul de întârzieri întâmpinate în investigaţia Google.

Margrethe Vestager, comisarul european pe probleme de competiţie, a spus pentru Financial Times că doreşte să aducă puteri sporite pentru a impune aşa numite măsuri interimare, care ar  urma să oblige companiile să înceteze activitatea anti-competitivă înainte de o decizie formală care să ateste încălcarea legii.

”Francezii au folosit cu succes măsuri interimare de ceva vreme, lucru care este de interes pentru noi”, a spus comisarul.

Mutarea Comisiei Europene de a adopta astfel de puteri ar da celei mai active autorităţi anti-trust o gamă mult mai largă de puteri, pentru a-şi impune deciziile în faţa companiilor dominante şi a contura comportamentul acestora în pieţe dinamice, cum este sectorul digital.

În prezent, comisia trebuie să demonstreze că o companie cauzează daune irevocabile înainte de a impune orice măsuri, un prag care de multe ori este imposibil de trecut. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO