Business Internaţional

Uraganul Katrina, o adevarata piatra de hotar pentru fondurile de hedging

15.09.2005, 18:32 59

Pierderile inregistrate de industria asigurarilor in urma uraganului Katrina vor fi cel mai mare test pentru apetitul fondurilor de hedging pentru sectorul reasigurarilor, scrie Financial Times. Nivelul acestora ar putea atinge valoarea de 60 de miliarde de dolari (48,6 miliarde de euro).

Un mare numar de fonduri de hedging au intrat pe piata a reasigurarilor in decursul ultimului an prin finantarea unor noi companii de reasigurari.

Printre exemple se numara Glacier Re, lansata in decembrie cu finantare din partea Soros Fund Managament si HBK Investments, cat si Benfield, o companie de brokeraj in domeniul reasigurarilor, listata la bursa londoneza.

Pe langa investitiile realizate in companii de reasigurare, fondurile creeaza in acelasi timp capacitate de reasigurare direct pe piata prin intermediul unor variate instrumente contractuale, incluzand investitiile in obligatiuni pentru catastrofe, o forma de reasigurare comercializata pe pietele de capital.

Tim Gardner, director al diviziei specializate pe domeniul proprietatii a brokerului din domeniul reasigurarilor Guy Carpenter, a declarat ca este la curent cu existenta catorva companii din domeniul reasigurarilor, in care sunt implicate fonduri de hedging, ce urmeaza sa inregistreze pierderi de pe urma uraganului Katrina. Acesta a refuzat insa sa numeasca companiile respective.

"Stim cu siguranta ca fondurile de hedging vor inregistra pierderi", a declarat acesta.

Risk Management Solutions si-a revizuit estimarile legate de pierderile ce urmeaza a fi inregistrate de intreaga industrie a asigurarilor in urma uraganului Katrina, de la 20-35 miliarde de dolari (16,2-28,4 miliarde de euro) la 40-60 miliarde de dolari (32,4-48,7 miliarde de euro).

Agentia de rating Fitch a declarat ca se asteapta ca partea de pierderi suferite de sectorul de reasigurari in urma Katrinei sa fie mai mare decat partea inregistrata in cazul celor patru uragane mai putin devastatoare care au afectat Statele Unite in anul 2004. Acest lucru se intampla pentru ca programele de reasigurare au fost in mare parte menite a proteja companiile de asigurari in fata unor evenimente individuale, de intensitate mare.

Brokerii din domeniul asigurarilor nu par ingrijorati in legatura cu capacitatea fondurilor de hedging de a plati daunele ce au legatura cu Katrina, pentru ca in multe cazuri acestea au constituit garantii pentru eventuale pierderi. In acelasi timp, sectorul de reasigurari inca reprezinta o mica parte din investitiile realizate de fondurile de hedging.

Unii se intreaba insa daca fondurile de hedging isi vor mentine prezenta in domeniul reasigurarilor dupa producerea Uraganului Katrina.

"Vor exista unii investitori ce-si vor pierde o parte a investitiilor initiale ca urmare a acestor activitati in pierdere", a declarat Gardner. "Care va fi capacitatea acestui grup de a reinvesti?"

Totusi, Nelson Seo, managing partner in cadrul Fermat Capital Management, spune: "Majoritatea investitorilor din acest domeniu dau dovada de suficienta intelegere pentru a nu parasi acest sector din cauza Katrinei".

Fondurile de hedging se simt atrase de investitiile in sectorul de reasigurari pentru ca profiturile sunt potential ridicate si pentru ca riscurile nu sunt corelate cu pietele de obligatiuni si de actiuni.

Unii brokeri au sugerat ca fondurile de hedging si-ar putea chiar majora participatiile in acest sector dupa producerea Katrinei pentru ca pretul acoperirii reasigurarii, si prin urmare potentialele profituri, ar putea creste ca reactie la pierderile industriei de asigurari.

Pe masura ce dificilul proces de estimare a intregului volum de daune produse de uraganul Katrina avanseaza, nu numai companiile de asigurari vor fi cele ce vor solicita informatii corecte.

Un numar de fonduri de hedging, atrase de perspectiva unor profituri atragatoare, au intrat pe piata reasigurarilor, unele dintre acestea fiind asteptate sa inregistreze pierderi in urma uraganului.

O modalitate prin care fondurile de hedging au intrat pe aceasta piata a fost prin sustinerea unor companii de reasigurare, cum ar fi Glacier Reinsurance, ce a fost lansata in decembrie cu finantare din partea Soros Fund Management si HBK Investments, cat si Benfield, o companie de brokeraj in domeniul reasigurarilor listata in Marea Britanie.

Ritchie Capital Management a lansat Ritchie Risk-Linked Strategies, cu sediul in insulele Bermude, in primavara, in timp ce West End Capital Management (insulele Bermude) s-a alaturat Montpelier Re pentru a forma Rockridge Reinsurance, cu sediul in insulele Cayman.

In acelasi timp, fondurile de hedging au furnizat in mod direct capacitate de reasigurare pe piata prin intermediul unor diferite instrumente contractuale. Printre acestea se pot numara obligatiunile de catastrofa, sau participarea in cadrul unor contracte de reasigurare in care un fond ofera garantii pentru potentiale pierderi.

Se crede ca Nephila Capital si Cig Re au participat in astfel de tranzactii ce aduc capacitate de reasigurare pe piata. Nici una din cele doua companii nu au putut fi contactate pentru comentarii.

Robert Bredahl, presedinte al diviziei americane de brokeraj in domeniul reasigurarilor a Benfield, spune ca obligatiunile de catastrofa, "cat bonds", tind a fi utilizate pentru a finanta segmentele superioare ale unui program in care sansele inregistrarii de pierderi sunt mai indepartate.

Pe segmentele inferioare, unde probabilitatea inregistrarii de pierderi este mai ridicata, dar potentialele pierderi mai scazute, este mult mai probabil ca garantiile sa fie oferite de un singur fond de hedging. Probabilitatea ca aceste structuri sa sufere pierderi de pe urma Katrinei este mai mare decat in cazul celor finantate prin obligatiuni "cat".

Intr-adevar, Nelson Seo, managing partner in cadrul Fermat Capital Management, un manager de fonduri de hedging, spune: "Pentru investitorii in obligatiuni cat, evenimentul nu a fost atat de traumatizant pana acum".

Putine din structurile "cat bond" ar putea fi obligate sa plateasca daune cauzate de Katrina, pentru ca furtuna nu pare sa fi fost destul de puternica.

Totusi, atat companiile de reasigurare sustinute de fonduri de hedging, cat si contractele ce ofera acoperire direct pietei sunt asteptate a avea de suferit.

Glenn Campbell, director financiar in cadrul Glacier Re, spune ca se asteapta ca firma de reasigurare sa suporte plata unor daune de pe urma Katrinei. Acesta nu ofera o suma, insa spune ca "vom putea suporta aceste plati foarte usor".

Totusi, Westend a declarat ca nu se asteapta ca Rockridge sa fie nevoita sa faca fata unor plati.

Tim Gardner, director al diviziei specializate pe proprietate din cadrul brokerului din domeniul reasigurarilor Guy Carpenter, spune ca cei care au intrat ultimii pe piata ar putea scapa de orice probleme legate de impactul Katrinei din simplul motiv ca nu au avut timp sa-si constituie portofolii.

Acesta cunoaste cateva companii ce vor suferi pierderi, insa refuza sa numeasca fondurile implicate. Considera ca cei care sunt implicati de mai mult timp in aceasta activitate vor fi cei mai expusi.

Jonathan Barnes, director al departamentului de piete de capital din cadrul Aon din Londra, spune ca nu ar trebui sa existe nesiguranta cu privire la capacitatea fondurilor de hedging de a plati daunele pentru ca in mare acestea au constituit garantii pentru aceste obligatii.

Aceasta este una din atractiile structurilor in care sunt implicate fonduri de hedging comparativ cu reasigurarile traditionale, si anume inexistenta unui risc de credit pentru companiile de asigurare sau reasigurare.

Gardner si altii sugereaza ca unele fonduri si-ar putea reexamina participatia pe aceasta piata.

Insa chiar fondurile ce ar putea suferi pierderi de pe urma Katrinei ar putea fi incurajate sa-si intensifice activitatile in acest sector pe fondul cresterii primelor de reasigurare.



Uraganul Katrina, cea mai grava catastrofa din istoria SUA

Uraganul Katrina, care a afectat pe 29 august sudul Statelor Unite ale Americii, este considerat cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii. Agentia federala pentru managementul situatiilor de criza (FEMA) a inregistrat un numar de cel putin 273.600 de persoane ramase fara locuinta, cazate in adaposturi temporare sau aflate in drum spre adaposturi. Cele mai multe s-au refugiat in Texas, stat invecinat cu Louisiana.

Din bilantul economic al calamitatilor reiese ca o zona de 235.000 de kilometri patrati a fost afectata de trecerea uraganului, o suprafata echivalenta cu jumatate din teritoriul Frantei sau intregul teritoriu al Romaniei. Regiunea de coasta a statului Mississippi a fost distrusa pe o lungime de cel putin 40 - 50 de kilometri. Orasul New Orleans a fost inundat in proportie de 80 la suta.

Swiss Re, a doua mare companie mondiala de reasigurari, si-a majorat la 1,2 miliarde dolari (967 de milioane de euro) estimarile privind valoarea despagubirilor pe care va fi nevoita sa le plateasca ca urmare a pagubelor produse de uraganul Katrina, comparativ cu nivelul anterior de 500 milioane dolari (400 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO