Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie: Obama, Putin, Trump. Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF 25 de ani, a avut acces la oameni măreţi şi mai puţin măreţi ca editor al FT. „Era jobul meu să înţeleg puterea“

Lionel Barber, jurnalist britanic: Nu intru niciodată într-un in­terviu gândindu-mă: Voi admira această persoană? Este vorba de a-i descoperi.

Lionel Barber, jurnalist britanic: Nu intru niciodată într-un in­terviu gândindu-mă: Voi admira această persoană? Este vorba de a-i descoperi.

Autor: Catalina Apostoiu

02.11.2023, 00:05 116

Lionel Barber, cel care a con­dus Financial Times timp de 15 ani şi este acum invitatul special al Galei ZF 25 de ani, i-a intervievat pe mulţi dintre liderii lumii din business şi politice, printre care preşedintele ame­rican Barack Obama, cancelarul german Angela Merkel şi preşedin­tele Iranului Hassan Rouhani.

Nici preşedintele Rusiei Vladimir Putin nu lipseşte de pe listă. Un bancher care l-a cunoscut pe Barber i-a spus la un moment dat că jobul de editor al FT se aseamănă cu cel al manage­rului unei trupe rock, o descriere pe care ziaristul a consi­derat-o destul de corectă.

Într-un interviu acordat The Guardian, Barber insistă că a fost surprins să fie desemnat editor al FT. Nu luptase niciodată pentru acest job, dar fusese dintotdeauna probabil menit să fie journalist.

Tatăl său, Frank, era un om al ziarelor până în măduva oaselor. Familia sa era obsedată de ziare: şase ziare le erau livrate în fiecare zi. „Ta­tăl meu a crescut în Leeds. A părăsit şcoala la 15 ani şi a fost pe de-a-ntre­gul autodidact. A vrut dintodeauna să fie jurnalist şi credea că aceasta este o vocaţie, nu o profesie, iar eu cred cu tărie acelaşi lucru“.

După ce a absolvit Oxford, Barber a avut convingerea că va „ajuta in­dustria britanică“ (erau anii ’70). Dar n-a mers şi a acceptat singurul job care i s-a oferit, la Scotsman. A fost tatăl său mândru de cariera sa? „Da, iar acest lucru a contat pentru mine. Cu toţii ne doream binecuvântarea sa“.

Barber şi-a publicat jurnalele, însă în pofida accesului său la cei măreţ şi cei mai puţin măreţi, acestea sunt remarcabile prin ceea ce omit, scrie The Guardian.

O mulţime de nume apar în pagi­nile cărţii sale, Barber considerân­du-se un editor-reporter. Printre cei intervievaţi se numără Martin Amis, Barack Obama, însă există de ase­menea o tentă de discreţie.

Există însă lucruri fascinante în cartea sa. Cât de mult ar trebui să se apropie un editor de anumiţi jucă­tori? Ce se întâmplă când linia dintre jurnalism şi viaţa socială se estom­pează? „Este o problemă total legiti­mă să dezbaţi echilibrul dintre acces şi distanţă“, declară Barber în inter­viul acordat The Guardian.

„Sunt pe deplin conştient că m-am bucurat de un acces unic la oameni violenţi şi oameni foarte bogaţi. Dar era jobul meu să înţeleg puterea şi cum se exercită aceasta, iar eu nu mă las sedus uşor“.

Dintre cei pe care i-a intervievat, cine l-a fermecat şi cine l-a dezamă­git? „Nu intru niciodată într-un in­terviu gândindu-mă: voi admira această persoană? Este vorba de a-i descoperi“.

Întâlnirea cu Vladimir Putin, „cea mai impasibilă persoană, expert în destabilizarea oamenilor“ în Kremlin în 2019 a fost captivantă. Donald Trump, în 2017, a fost „Tony Soprano fără farmec.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO