Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie, cu Lionel Barber invitat special: „Europa nu mai este în centrul evenimentelor la nivel mondial. De aceea, va trebui să-şi clădească propriul rol geopolitic“

Lionel Barbel, care a condus Financial Times timp de 15 ani şi este acum invitatul special al Galei ZF 25 de ani, i-a intervievat pe mulţi dintre liderii politici şi de business ai lumii.

Lionel Barbel, care a condus Financial Times timp de 15 ani şi este acum invitatul special al Galei ZF 25 de ani, i-a intervievat pe mulţi dintre liderii politici şi de business ai lumii.

Autor: Catalina Apostoiu

10.11.2023, 00:05 108

Despre ce a discutat Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF, cu fostul cancelar german Angela Merkel într-un interviu din ianuarie 2020.

„De ceva vreme vedem cum fostul rol de superputere al SUA s-ar putea să nu reflecte modul în care ţara se vede sau că există o schimbare în această privinţă. Preşedintele Obama a vorbit deja de secolul asiatic. Acest lucru înseamnă de asemenea că Europa nu mai este în centrul evenimentelor mondiale. Acest lucru este din ce în ce mai clar şi de aceea Europa are nevoie să-şi construiască propriul rol geopolitic, iar focusul SUA pe Europa este în scădere“, declara fostul cancelar german Angela Merkel în interviul din 2020.

Merkel s-a declarat ghidată de convingerea fermă că cele mai bune situaţii win-win apar când parteneriate benefice pentru ambele părţi sunt puse în practică la nivel mondial, însă această idee este sub o presiune crescândă, a arătat aceasta.

Sunt necesare o mulţime de reforme, a subliniat Merkel, iar Europa, şi în special Germania, trebuie să-şi asume o responsabilitate sporită.

Vestul nu este o entitate închisă, este un sistem deschis, a mai arătat fostul cancelar german. Acesta există în continuare şi merită luptat pentru el. „Depinde de noi să demonstrăm că acest sistem poate crea prosperitate, în mod ideal pentru toţi membrii unei societăţi“.

Prioritatea, în opinia lui Merkel, este puterea economică a Europei. Europa trebuie să dispună de capabilităţile tehnologice cruciale şi să dezvolte mecanismele necesare dacă nu dispune de astfel de capabilităţi în anumite sectoare. „Trebuie să ne aducem laolaltă avantajele în domeniile unde am fost devansaţi“.

UE riscă să rămână în urmă în unele sectoare.

Iar Brexitul poate servi drept un avertisment pentru noi, a mai declarat Merkel în interviul cu Lionel Barber. Trebuie să ne întrebăm care dintre reglementările noastre sunt bune şi drept şi care ne sunt de fapt de folos.

„Ar trebui să fim optimişti însă. Să ne folosim de beneficiile pieţei comune şi a pieţei comune digitale pentru a realiza uniunea bancară şi a lucre la un proiect ca uniunea pieţelor de capital. Putem face Europa mai atractivă din nou“, a declarat Merkel.

Întrebată dacă se teme pentru viitorul economiei germane, fostul cancelar a declarat că Germania trebuie să transforme ce obişnuia să-i dea putere, statul, dar şi companiile, trebuie să se grăbească să urmeze calea transformării digitale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO