Business Internaţional

Urmează o săptămână decisivă pentru economia globală: China îşi schimbă bancherul central, economiştii G-20 prezintă perspectivele, iar Fed şi Bank of England anunţă dacă vor creşte dobânzile. La sfârşitul săptămânii Trump va impune tarifele pe oţel

Urmează o săptămână decisivă pentru economia...

Autor: Alex Ciutacu

18.03.2018, 17:26 756

Economiştii din toate colţurile lumii se pregătesc pentru cea mai efervescentă săptămână de la începutul anului 2018, încât de la schimbarea guvernatorului Băncii Centrale din China, până la dobânzile de referinţă setate de Fed şi de Bank of England, următoarele zile se anunţă a fi determinante pentru parcursul viitor al economiei globale, potrivit Bloomberg.

Luni: China îşi schimbă bancherul central

La cinci luni după ce guvernatorul băncii centrale din China, Zhou Xiaochuan, a dat de înţeles că ar putea părăsi instituţia după 15 ani, Congresul Naţional îl va numi pe succesorul acestuia. Însărcinat cu ghidarea celei de-a doua economii din lume, înlocuitorul lui Zhou va prelua frâiele unei bănci centrale cu o influenţă puternică, atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Săptămâna aceasta, guvernul a acordat băncii centrale puterea de a rescrie regulile sectorului financiar. Candidatul favorit este Yi Gang.

Marţi: Economiştii G-20 prezintă perspectivele economice

Bancherii centrali şi miniştrii de finanţe din „Grupul celor 20” se vor întâlni pentur prima dată în Buenos Aires. Discuţiile acestora vor începe luni şi se vor finaliza cu o declaraţie publică marţi. Aceştia se reunesc într-un moment în care economia lumii este sănătoasă, însă îngrijorările se adună. Chiar dacă oficialii spun că vor să discute, în principal, ce se va întâmpla cu criptomonedele, subiectul momentului este planul lui Donald Trump de a impune tarife pe importurile de oţel şi aluminiu. Mai multe guverne încearcă să devină excepţia de la regulă, în timp ce altele ameninţă cu un război comercial.

Miercuri: Va creşte Fed dobânda de referinţă?

Jerome Powell debutează la şefia Fed, fiind prima dată când va prezida întâlnirea Comisiei Federale Pentru Piaţă Liberă de când a preluat funcţia de la Janet Yellen. În timp ce economia creşte, iar piaţa muncii se aliniază, majoritatea economiştilor cred că Fed urmează să crească dobânda de referinţă e la 1,5% la 1,75%. Întrebarea este dacă oficialii îşi vor schimba estimările cu privire la rata dobânzii la sfârşitul anului, de la estimarea de 3% din decembrie 2017, la 4%.

Joi: Bank of England se pregăteşte să crească dobânda

Oficialii băncii centrale din Marea Britanie pregătesc terenul pentru a creşte dobânda de referinţă în luna mai. Inflaţia în Marea Britanie este încă cu 1% peste target-ul băncii centrale, iar reglementatorii sunt îngrijoraţi că viteza de creştere economică s-a domolit de la votul pentru Brexit, generând un risc de supraîncălzire. Investitorii susţin că există o şansă de 80% ca dobânda să crească în luna mai, ceea ce ar putea provoca o reacţie în lanţ pe pieţele de capital.

Vineri: Donald Trump impune tarifele pe oţel şi aluminu

Luna aceasta, Donald Trump a anunţat tarife de 25% pe importurile de oţel şi de 10% pe cele de aluminiu, care vor intra în vigoare începând de vineri. Canada şi Mexic sunt deja excluse de la aceste tarife, iar administraţia Trump a lăsat o uşă deschisă şi pentru Australia şi alţi posibili aliaţi care pot demonstra că sunt corecţi în ceea ce priveşte comerţul şi care sunt parteneri de securitate naţională. Mai multe voci, din Europa până în China ridică îngrijorări cu privire la posiblitatea declanşării unui război comercial.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO