Valdis Dombrovskis: CE va anunţa în luna mai un plan pentru crearea unui buget al zonei euro

21 apr 2017 Autor: Mihai Draghici - Mediafax

Comisia Europeană elaborează un plan pentru crearea unui buget al celor 19 state membre ale zonei euro, în sensul stimulării investiţiilor şi combaterii şomajului, variantele urmând să fie anunţate în luna mai, anunţă Valdis Dombrovskis, vicepreşedinte al Executivului UE.

Comisia Europeană va prezenta diverse opţiuni pentru dezvoltarea instituţională în zona euro până la sfârşitul lunii mai. Bugetul zonei euro va fi numit "funcţia de stabilizare fiscală".

"Elaborăm un document în sensul finalizării Uniunii Economice şi Monetare (UEM) până la sfârşitul lunii mai, cu mai multe aspecte instituţionale, inclusiv o funcţie de stabilizare fiscală a zonei euro", a declarat Valdis Dombrovskis pentru agenţia Reuters.

Valdis Dombrovskis a făcut aceste declaraţii cu ocazia reuniunii anuale a Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale, dar a refuzat să ofere detalii despre modul de finanţare a bugetului zonei euro, despre sistemul de coordonare şi despre cuantumul acestuia.

"Evaluăm diverse modele, dar respectăm condiţii ... precum evitarea eventualului efect al transferurilor permanente între state membre ale zonei euro şi evitarea creării de riscuri morale nejustificate", a explicat vicepreşedintele Comisiei Europene.

Funcţia bugetului de susţinere a investiţiilor ar putea fi modelată în funcţie de actualul Fond European pentru Investiţii Strategice (FEIS), care încurajează investiţiile private în infrastructură, în cercetare, dezvoltare şi în sectoarele energetice acoperind riscurile cu fonduri publice.

Dombrovskis a apreciat că un sistem de reasigurări pentru şomaj ar fi mai dificil de elaborat din punct de vedere politic şi ar necesita iniţial zone de convergenţă ale instituţiilor naţionale din domeniul muncii. Schema ar urma să aplice principiul alocării unor fonduri bugetare pentru contracararea efectelor şomajului în ţări afectate de şocuri asimetrice, iar fondurile ar urma să fie recuperate după reluarea ciclului normal de afaceri. "Ambiţia nu este de a fixa toate detaliile, ci de a stabili direcţiile de lucru şi de a se obţine un acord asupra direcţiilor; abia după aceea putem lucra la detalii", a subliniat Dombrovskis. "Nu este niciun secret că avem semnale foarte diferite din partea statelor membre asupra acestui subiect", a subliniat vicepreşedintele CE.

Conform planului de aprofundare a integrării în zona euro, noua structură instituţională ar urma să fie pregătită până în anul 2025, a spus Dombrovskis.

Uniunea Europeană, care are 28 de state membre, are deja un buget, la nivelul de aproximativ 1% din PIB-ul total comunitar - circa 145 de miliarde de euro. Fondurile sunt cheltuite în principal pe susţinerea agriculturii şi dezvoltarea regiunilor defavorizate din spaţiul Uniuni Europene, precizează site-ul agenţiei Reuters.

Comisia Europeană a adoptat în luna martie un plan de reformare a Uniunii Europene, preşedintele Jean-Claude Juncker prezentând cinci posibile direcţii ale Blocului comunitar, axate pe o cooperare a ţărilor în grade diferite, eventual prin concentrarea pe piaţa unică, pe apărare şi securitate.

 
Cuvinte cheie:
UE
, ZONA EURO
, comisia europeana
, anunt
, buget
, plan
, comisie
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide