Business Internaţional

Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Europa domină top 10

Viena este oraşul cu cea mai bună calitate a vieţii din lume. Europa domină top 10

Viena stă din 2009 în fruntea clasamentului oraşelor lumii cu cele mai bune condiţii de viaţă. Foto Shutterstock

Autor: Radu Bostan

05.12.2012, 00:03 5751

Viena, capitala istorică a Austriei, este oraşul care oferă cele mai bune condiţii de viaţă din lume, potrivit ediţiei de anul acesta a unui clasament realizat de compania de consultanţă în resursele umane Mercer în care, ca şi în anii anteriori, oraşele europene domină ocupând 15 din primele 25 de poziţii.

Viena stă în fruntea clasamentului din 2009. Oraşul este centrul politic, economic şi cultural al Austriei şi are cel mai mare PIB per capita din ţară, de peste 55.000 de dolari. Viena a renovat peste 5.000 de clădiri vechi cu aproape 250.000 de apartamente, îmbunătăţind condiţiile de viaţă ale locuitorilor săi, ceea ce i-a adus oraşului în 2010 premiul ONU pentru urbanism. Capitala Austriei este şi cea mai populară destinaţie pentru conferinţe şi atrage cinci milioane de turişti în fiecare an, scrie CNBC.

Pe locul doi după calitatea vieţii este Zürich, un important centru financiar mondial şi o destinaţie atrăgătoare pentru companiile internaţionale datorită impozitelor reduse. Oraşul este şi principala destinaţie turistică din Elveţia, fiind amplasat pe malul unui lac, cu păduri de o parte şi de alta, şi la mică distanţă de Munţii Alpi. Zürich are însă printre cele mai ridicate costuri de trai din lume, iar Elveţia este cea mai scumpă ţară din Europa de Vest. Elveţia mai apare în top cu Geneva (locul 8) şi Berna (locul 10, la egalitate cu Sydney).

Pe ultima treaptă a podiumului stă Auckland, cel mai mare şi mai populat oraş din Noua Zeelandă. Acesta oferă cele mai bune condiţii de trai din regiunea Asia-Pacific. Oraşul este situat între două porturi şi se întinde pe numeroase insule, astfel că una din trei familii deţine o barcă. Auckland este motorul economic al ţării, cei 1,4 milioane de locuitori contribuind cu 35% la PIB-ul Noii Zeelande.

Germania este prezentă în top 10 prin München (4), Düsseldorf (6) şi Frankfurt (7). În München se găseşte sediul unora dintre cele mai puternice afaceri germane, printre care Siemens şi asigurătorul Allianz. Oraşul generează aproape o treime din PIB-ul landului Bavaria, iar pu­terea de cumpărare per capita a rezi­denţilor săi era de peste 33.700 de do­lari în 2011, cea mai mare din Ger­ma­nia şi cu 30% peste media naţională.

München ocupă, de asemenea, locul doi în lume în clasamentul Mercer al infrastructurii urbane, la egalitate cu Frankfurt. Cu Düsseldorf şi Hamburg, oraşele germane domină primele 10 poziţii ale acestui clasament, ceea ce subliniază calitatea aeroporturilor şi a serviciilor publice din Germania.

Praga conduce în Europa de Est

În Europa de Est, Praga este oraşul care oferă cea mai bună calitate a vieţii, ocupând poziţia 69. Capitala Cehiei este urmată în regiune de Budapesta (74), Ljubljana (75), Vilnius (79) şi Varşovia (84). Oraşele cu cea mai bună infrastructură din Europa de Est sunt Budapesta (67), Vilnius (74) şi Praga (75).

Mercer realizează anual clasamentul pentru a ajuta companiile multinaţionale şi alte organizaţii să-şi recompenseze angajaţii în mod corect atunci când îi numesc pe poziţii internaţionale. Expaţii primesc bonusuri de relocare şi alte beneficii pentru a compensa diferenţele dintre nivelul de trai de acasă şi cel din ţara de destinaţie.

Compania evaluează calitatea vieţii în peste 460 de oraşe din lume în funcţie de criterii precum stabilitatea politică, infracţionalitatea, serviciile publice, mediul economic, restricţiile asupra libertăţilor personale, serviciile medicale, nivelul şi numărul de şcoli internaţionale, piaţa imobiliară şi disponibilitatea bunurilor de consum. Clasamentul Mercer include în final 221 de oraşe care sunt comparate fiecare cu New York din punctul de vedere al condiţiilor de trai oferite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO