Business Internaţional

Vietnamul, alternativă la China, a devenit o ţară cu relevanţă în creştere pentru europeni. Nemţii vizează un acord în domeniul muncii şi noi investiţii, în timp ce cehii şi polonezii au legături economice vechi cu vietnamezii

Autor: Catalina Apostoiu

23.01.2024, 22:24 182

♦ În Europa de Est, Cehia şi Polonia au deja legături tradiţionale cu Vietnamul.

Vietnamul, una dintre puţinele naţiuni comuniste din lume, dar una cu aproape 100 de milioane de locuitori, este considerată o alternativă ca bază de productie pentru companiile occidentale la China, de care UE vrea să se afle la o distanţă sigură. Vietnamul este şi o sursă imensă de muncitori în condiţiile în care statele europene se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de forţă de muncă. Însă ţările est-europene au legături vechi cu statul asiatic. Vietnamezii asigură supravieţuirea sectorului de construcţii al Cehiei de peste un deceniu. Polonia este în prezent principalul partener comercial din ECE al Vietnamului.

O delegaţie de business germană s-a alăturat preşedintelui ţării Frank-Walter Steinmeier într-o vizită în Vietnam care a început ieri, relatează Reuters.

Companiile germane au investit peste 3 miliarde de dolari în hub-ul de producţie sud-asiatic, gigantul auto Bosch fiind principalul investitor, relevă datele camerei germane de comerţ din Vietnam, care vede ţara ca pe un partener important pentru diversificarea unor activităţi dincolo de China.

În timpul vizitei, Steinmeier şi ministrul german al muncii Hubertus Heil sunt aşteptaţi să semneze cu omologii vietnamezi un memorandum de înţelegere privitor la mobilitatea forţei de muncă calificate pentru facilitatea transferurilor de muncitori vietnamezi către Germania.

Vizita „evidenţiază interesul Germaniei în a privi dincolo de China şi de a-şi diversifica relaţiile economice“, arată Florian Feyerabend, reprezentant în Vietnam al fundaţiei Konrad Anenauer din Germania, un think tank.

Potrivit acestuia, acordul din domeniul muncii face parte din strategia nemţilor de a recruta muncitori calificaţi de peste graniţe.

În Europa de Est, Cehia şi Polonia au deja legături tradiţionale cu Vietnamul.

Încă din 2008, sute de muncitori vietnamezi au fost aduşi în Cehia pentru a acoperi deficitul de forţă de muncă din construcţii, potrivit Czech Radio.

Într-o vizită efectuată anul trecut în Vietnam, premierul ceh Petr Fiala declara că această ţară este cel mai important partener al ţării sale din Asia de sud-est. Conform vietnamplus.vn, comerţul dintre cele două ţări a atins în 2022 un nivel record de 2,3 miliarde de dolari. În prima jumătate a anului trecut, exporturile Cehiei către Vietnam au crescut cu 48%, iar cele ale ţării asiatice către Cehia cu 7%.

Polonia este în prezent principalul partener comercial al Vietnamului din ECE, Vietnamul fiind al patrulea mare partener comercial al Poloniei din Asia.

Polonia are o comunitate de 50.000 de vietnamezi, conform Deutsche Welle.

În ceea ce priveşte Ungaria, Vietnamul a început să trimită muncitori către această ţară de-abia din 2018, iar numărul acestora a crescut treptat în ultimii ani, scrie vietnamplus.vn.

De la 465 în 2021, acesta a urcat la 775 în 2022 şi 1.148 în primele luni ale anului trecut. În prezent, numărul muncitorilor vietnamezi din Ungaria depăşeşte 2.700.

Muncitorii vietnamezi lucrează de obicei în sectoare cum ar fi cel al metalurgiei, construcţiilor, manufacturier, HoReCa în Ungaria. Contractele lor de angajare sunt încheiate pe doi ani.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO