Business Internaţional

Viitorul Uniunii Europene a fost decis: Liderii europeni au adoptat Declaraţia de la Roma. "Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite"

Viitorul Uniunii Europene a fost decis: Liderii europeni...

Autor: Mircea Olteanu

25.03.2017, 14:39 85041

Liderii statelor membre UE, cu excepţia Marii Britanii, au adoptat sâmbătă Declaraţia de la Roma, proclamând că Blocul comunitar reprezintă "viitorul nostru comun", în pofida unor crize profunde care au şubrezit unitatea comunităţii europene, relatează cotidianul The New York Times.

Declaraţia subliniază angajamentul pentru "o uniune unică cu instituţii comune şi valori puternice, o comunitate a păcii, libertăţii, democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept".

"Vom acţiona împreună, cu ritmuri şi intensităţi diferite acolo unde va fi necesar, dar mergând în aceeaşi direcţie, aşa cum am făcut în trecut, în conformitate cu tratatele şi păstrând uşa deschisă celor ce doresc să se alăture mai târziu. Uniunea noastră este nedivizată şi indivizibilă", se mai afirmă în textul Declaraţiei.

Liderii europeni şi-au manifestat susţinerea pentru o Uniune Europenă care "rămâne deschisă" aderării ţărilor "care respectă valorile noastre (europene) şi care se angajează să le promoveze".

Ceremonia de semnare a documentului a fost organizată în Sala degli Orazi e Curiazi aflată în incinta Palazzo dei Conservatori din Roma, sală unde în urmă cu 60 de ani a fost semnat actul fondator al comunităţii europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO