Business Internaţional

Vin vremuri mai bune pentru economiile emergente

Vin vremuri mai bune pentru economiile emergente

Autor: Catalina Apostoiu

12.01.2017, 00:05 891
Moody’s este optimistă în legătură cu economia Rusiei, Banca Mondială apreciază că economiile exportatoare de materii prime vor impulsiona anul acesta economia mondială, iar investitorii în general cred că pieţele emergente ies dintr-un ciclu „bear“.

Agenţia de evaluare financiară Moody's prognozează că economia Rusiei va creşte cu 1% în 2017, „după doi ani de recesiune“. Creşterea va da un impuls întregii regiuni datorită legăturilor financiare şi comerciale, notează agenţia, citată de Tass.

„Stabilizarea preţurilor petrolului a redus presiunile directe şi indirecte fiscale din cele 9 state evaluate de noi din Comunitatea Statelor Indepen­dente“, se arată în analiza Moody's.

Forbes notează că sectorul rusesc al energiei va prospera în 2017, mulţumită stabilizării preţurilor hidrocarburilor.

China, care s-ar putea să nu mai ajungă niciodată la creşterile economice stelare din trecut, a intrat energic în 2017, ajutată de stimulentul masiv al guvernului şi de un boom în sectorul construcţiilor care a înjectat viaţă în mai multe industrii, scrie Reuters. De asemenea, China va avea de câştigat din prăbuşirea Partene­ria­tului Transpacific, proiectat pentru limitarea influenţei sale economice şi mili­tare în regiune. Acum, unele dintre state îşi vor intensifica comerţul cu China. Apoi, aprecierea dolarului va aduce beneficii economiilor emergente, produsele lor devenind mai ieftine pentru cumpărători americani sau din alte părţi.

Banca Mondială apreciază că ritmul de creştere al economiei mondiale se va accelera în acest an pe fondul unei revigorări a economiilor emergente exportatoare de materii prime şi continuării redresării unor economii avansate, precum cea a SUA, potrivit Financial Times.

Creşterea economică la nivel mondial este de aşteptat să accelereze la 2,7% în acest an, după ce economia mondială a avansat cu 2,3% în 2016, cea mai slabă performanţă de la criza din 2008. Economiile avansate ca grup ar urma să avanseze într-un ritm uşor mai alert, de 1,8%, în acest an, faţă de 1,6% în 2016.

Creşterea economiilor emergente şi în curs de dezvoltare exportatoare de materii prime este estimată la 2,3% în acest an, după doi ani de stagnare.

Recesiunile din ţări ca Brazilia şi Rusia, care au urmat prăbuşirii preţurilor materiilor prime, este de aşteptat să se încheie în acest an graţie modestei redresări a preţurilor, potrivit Băncii Mondiale.

Ambele economii s-au contractat anul trecut şi este de aşteptatat să înregistreze o creştere modestă în acest an.

Acelaşi lucru este valabil în cazul Nigeriei, cea mai mare economie a Africii, a cărei creştere este estimată de bancă la 1% în acest an după declinul de 1,7% consemnat anul trecut.

Astfel, condiţiile se vor îmbunătăţi în ţările pe care mulţi le-au perceput anul trecut ca o potenţială sursă a unui nou val de crize pe pieţele emergente.

Kose spune însă că deşi multe economii în curs de dezvoltare exportatoare de materii prime sunt mai bine poziţionate comparativ cu anul trecut, majoritatea rămân vulnerabile în faţa oscilaţiilor preţurilor la nivel internaţional şi la o altă perioadă de declin.

Banca Mondială s-a declarat în continuare îngrijorată de încetinirea investiţiilor la nivel mondial, de la 10% în 2010 la 3,5%în 2016.

Banca s-a arătat însă mai optimistă cu privire la comerţul mondial, a cărui încetinire a apăsat asupra economiei mondiale în ultimii cinci ani. Volumele la nivel mondial au înregistrat o creştere de 2,5% în 2016, însă sunt aşteptate să urce cu 3,6%, sau de 1,3 ori PIB-ul mondial, în acest an, graţie în principal redresării ţărilor exportatoare de materii prime şi revenirii altor mari economii aflate în curs de dezvoltare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO