Business Internaţional

Vosganian la conferinţa "An industrial Renaissance" de la Bruxelles: Avem nevoie în UE de o politică industrială comună mai degrabă decât "renaştere" industrială

Vosganian la conferinţa "An industrial Renaissance" de...

Autor: Sorin Pâslaru

06.06.2013, 14:24 195

Ministrul Economiei Varujan Vosganian afirmă că Uniunea Europeană are nevoie de fapt de o politică industrială comună prin care să fie adoptate anumite măsuri comune, cum este de exemplu impunerea unui preţ minim la exportul de fier vechi, decât o politică de aşa numită "renaştere" industrială, cum se intitulează conferinţa care are loc azi la Bruxelles, organizată de CE.

"Companiile sunt cele care investesc în industrii noi, care fac până la urma reindustrializarea. Din punctul nostru de vedere la nivel instituţional avem nevoie de o politică industrială comună. România are o pondere a industriei in PIB de 24%, peste ceea ce isi propune azi UE  sa atinga in 2020. Avem nevoie spre exemplu de un pret minim la exportul de fier vechi pentru ca Romania de exemplu pierde prin aceste exporturi, fiind nevoita sa importe ulterior materie prima pentru productia de fier si otel sau avem nevoie de protejarea fata de importurile de otel sau otel beton din afara UE"' a spus Vosganian.

Vosganian a mai cerut politici comune de la UE privind ajutorul de stat pentru companiile industriale, pentru negocierea datoriilor companiilor , pentru dezvoltarea de clustere industriale si in ceea ce priveste sistemul certificatelor verzi care a adaugat 10-15 la suta la costurile fabricilor cu energia, mentionand ca Romania a redus deja subventiile la energie verde.

Conferinta a fost deschisa de presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, fiind organizata de comisarul pentru Industrie, italianul Antonio Tajani, vicepresedinte al CE. Cei doi au explicat ca UE are nevoie de o politica de reindustrializare pentru ca s-a dovedit ca tarile cu industrie puternica au evoluat mai bine in criza decat celelalte.

Ministrul roman, care a vorbit intr-un panel impreuna cu mnistrul economiei din Portugalia, Alvaro Pereira, Giorgio Squinzi, psedintele Federatiei Angajatorilor din Italia, Confindustria si ambasadorul SUA la UE, Willianm Kennard, a spus ca este de apreciat ca pentru prima data din 2007 incoace se vorbeste la nivel inalt in cadrul UE de necesitatea unei politici de sprijinire a economiei reale, adica a industriei.

"Am avut pact fiscal, pact de stabilitate, dar nu am avut un pact pentru economia reala. Pina acum s-a vorbit aici numai de convergenta nominala. Este timpul sa vorbim si de convergenta reala. Pentru ca din pacate se discuta de diferentele de crestere economica intre UE si China dar nu se discuta suficient despre diferentele uriase de dezvoltare economic din cadrul UE, adica dintre tarile dezvltate din Vest si cele din Est. Aceste diferente afecteaza in mod direct capacitatea UE de a fi competitiva", a spus ministrul roman.

Vosganian afirma ca este nevoie de o politica industriala comuna asa cum exista o politicia agricola comuna si este pe cale de a se crea o politica financiar si bancara comuna la nivelul UE.

"Trebuie sa admitem ca pina acum industria a transferat din valoarea sa adaugata pentru sustinerea sectorului bancar si cel al energiei. Trebuie sa schimbam paradigma si sa protejam producatorul"' a spus Vosganian.

Ministrul roman vede patru directii pentru o politica industriala: reindustrializarea, care include si protejarea industriilor existente, inovarea, politicile comerciale externe prin care UE sa ceara inclusiv conditii decente de munca pentru angajati unor tari care invadeaza Europa  cu produse industriale ieftine si dezvoltarea regionala, prin care tarile mai dezvoltate sa coopereze cu cele mai putin dezvoltate din cadrul UE pentru transferul de know-how si competitivitate.

"Noi ca tara avem industrie in PIB peste media din UE, dar este adevarat ca avem nevoie de modernizarea sa, de inovatii, care presupun investitii. Avem nevoie de tehnologie noua, nu numai de bani, dar si debcooperare", a prezentat Vosganian pozitia Romaniei in cadrul acestei politici de reindustrializare gandita la nivelul UE.

De asmenea, ministrul roman a mai spus ca este important sa fie refacuta cultura antreprenoriatului industrial, astfel incat tinerii sa nu se mai indrepte in numar mare doar spre finante si avocatura, precum si de adaptarea planurilor adoptate la nivelul UE la nivelul fiecarei tari membre.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO