Business Internaţional

Vremea extremă loveşte puternic industria vinului aducând costuri şi pentru guverne şi dezlănţuie o goană după locaţii mai răcoroase pentru plantarea viţei-de-vie

Vremea extremă loveşte puternic industria vinului...

Autor: Catalina Apostoiu

08.11.2023, 22:40 944

♦ În vară, guvernul francez a anunţat că alocă 200 milioane de euro pentru a finanţa distrugerea producţiei excedentare de vin în încercarea de a-i susţine pe producători şi preţurile, conform The Guardian.

Producţia mondială de vin a fost dramatic afectată de un an cu vreme extremă, cu inundaţii, secetă şi îngheţ. Singura ţară care a înregistrat o creştere semnificativă a producţiei a fost SUA, scrie Deutsche Welle.

Producţia de vin la nivel mondial a scăzut cu 7% în termeni anuali, rezultând în cea mai slabă recoltă din 1961. „Încă o dată, condiţiile climatice extreme au impactat semnificativ producţia de vin“, a anunţat Organizaţia Internaţională a Viei şi Vinului (OIV).

În clasamentul mondial, Franţa, care a reuşit să-şi menţină nivelurile anterioare ale producţiei, a fost cel mai mare producător de vin al lumii pentru prima dată în nouă ani. Pe următoarele locuri s-au situat Italia şi Spania. UE a înregistrat cea mai slabă producţie de la începutul secolului.

Singurul lucru bun în aceste date este că scăderea producţiei va duce la o stabilizare a pieţei în condiţiile unei cereri aflate în declin.

Cel mai elocvent caz al impactului schimbărilor climatice asupra industriei vinului este cel al Franţei.

„Totul a devenit foarte dificil“. Cuvintele acestea venite din partea unui producător de vin din Bordeaux evidenţiază provocarea uriaşă cu care se confruntă renumita regiune franceză, în condiţiile în care aceasta suferă o transformare masivă, potrivit CNBC.

Vremea extremă şi obiceiurile de consum în schimbare afectează producătorii de vin atât de tare, încât pentru unii dintre ei nu mai este viabil să-şi ţină cramele deschise. În schimb, aceştia îşi distrug culturile de viţă-de-vie şi cer subvenţii din partea guvernului.

În vară, guvernul francez a anunţat că alocă 200 milioane de euro pentru a finanţa distrugerea producţiei excedentare de vin în încercarea de a-i susţine pe producători şi preţurile, conform The Guardian.

Banii sunt meniţi să stopeze colapsul preţurilor şi pentru ca producătorii să poată găsi din nou surse de venituri, însă, a subliniat ministrul francez al agriculturii Marc Fresneau, industria trebuie „să privească înspre viitor, să se gândească la schimbările de consum“ şi să se adapteze“.

Schimbările climatice au dezlănţuit şi o căutare disperată de locaţii mai reci pentru plantarea viţei de vie, notează forbes.com.

Mai multe zone din Grecia sunt potrivite în acest sens. La fel şi regiunea sud-vestică a Germaniei, conform Marketplace.com.

Peste Atlantic, regiunile viticole din nordul SUA sunt de asemenea pe cale să beneficieze de pe urma încălzirii climatului.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO