Business Internaţional

Zona euro pierde un nou pilon al încrederii: Finlanda

Zona euro pierde un nou pilon al încrederii: Finlanda

Autor: CătăIina Apostoiu

14.03.2016, 00:05 2104
După ce Austria şi-a pier­dut anul trecut ratingul maxim AAA, ataşat guver­nelor cu cel mai ridicat grad de solvabilitate, o altă eco­nomie dezvoltată din zona euro şi-a pierdut calificativul de top.

Agenţia de rating Fitch i-a luat Finlandei ratingul AAA, a doua agenţie de rating care ia o astfel de decizie, după S&P, invocând fragilitatea economiei şi datoria în creştere a ţării prezentată mult timp drept un model.

În 2014, S&P reducea la rândul său ratingul Finlandei la AAplus, iar agenţia şi-a revizuit de-atunci perspec­tiva la negativ, indicând noi posibile retrogradări.

Moody’s Investors Service şi-a menţinut ra­tingul la triplu A, deşi cu o perspectivă negativă, potrivit Wall Street Journal.

La sfârşitul săptămânii trecute, Fitch a anunţat că PIB-ul Finladei a avansat cu doar 0,4%, a doua cea mai scăzută rată dintre ţările membre ale UE după Grecia. Având în vedere actualele proiecţii, arată agenţia de rating, nivelul PIB-ului real nu va depăşi nivelurile de dinainte de criza financiară mai devreme de anul 2020.

Printre factorii negativi care apasă asupra Finlandei se numără populaţia în curs de îmbătrânire. Numărul persoanelor apte de muncă este de aşteptat să scadă în următorul deceniu într-unul dintre cele mai alerte ritmuri dintre ţările membre ale OCDE, potrivit Fitch.

Dintre factorii pozitivi, arată Fitch, declinul expor­turilor pare să se oprească. În plus, re­formarea siste­mului de pensii al ţării, programată pentru 2017, şi reducerile vizate de aproxi­mativ patru miliarde de euro până în 2019 ar trebui să diminueze deficitul la 2,8% în acest an de la 3,1% în 2015, chiar incluzând cos­turile mai ridicate având legătură cu actuala criză a refugiaţilor.

Federico Barriga Salazar, analist al Fitch, remarcă faptul că investiţiile au continuat să scadă în Finlanda şi că perspectivele principalelor sectoare s-au menţinut modeste.

Fitch estimează o creştere economică de 1% în Finlanda în acest an, proiecţie neschimbată faţă de cele anterioare, agenţia modificându-şi perspectiva asupra ţării la “stabilă”, potrivit Financial Times.

Raportul datorie guvernamentală generală/PIB este aşteptat să avanseze la 67,5% până în 2020, de la 62,6% anul trecut. În cazul ţărilor cu rating AAA, raportul este de 44,2%.

De la începutul crizei financiare din 2008, numărul ţărilor capabile să-şi păstreze ratingul AAA a scăzut treptat. În prezent, în zona euro numai Germania şi Luxemburgul se mai bucură de un astfel de rating.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO