Business Internaţional

Zona euro sprintează spre cea mai bună evoluţie economică din ultimul deceniu. Nici eforturile Angelei Merkel de a forma o coaliţie de guvernare, nici problemele Cataloniei nu au lăsat o amprentă puternică asupra zonei euro

Zona euro sprintează spre cea mai bună evoluţie...

Autor: Catalina Apostoiu

06.12.2017, 00:05 227

Creşterea economică a zonei euro a accelerat, obţinând cel mai rapid ritm de creştere din ultimii şase ani în luna noiembrie, existând astfel premisele unui sfârşit de an solid în pofida turbulenţelor care au zguduit cea mai mare parte a regiunii, scrie Bloomberg.

Indicele PMI pentru sectorul manufacturier şi al serviciilor calculate de IHS Markit a urcat la 57,5 puncte în noiembrie, de la 56 de puncte în octombrie. În istoria de 20 de ani a indicelui, sectorul manufacturier a înregistrat o singură dată o creştere mai puternică decât cea din noiembrie.

„Activitatea din sectorul de business al zonei euro a rămas în mare măsură neafectată de nesiguranţa politică din multe ţări, în special din Germania şi Spania, sfidând încă o dată aşteptările generale că ritmul de creştere va încetini“, arată Chris Williamson, economist al IHS Markit.

„Având în vedere creşterea semnificativă a comenzilor şi angajărilor, cât şi nivelul ridicat al optimismului, zona euro ar trebui să înceapă noul an de pe o poziţie solidă.“

Nici eforturile cancelarului german Angela Merkel de a forma o coaliţie de guvernare, şi nici votul Cataloniei de a se separa de Spania nu au lăsat o amprentă puternică asupra economiei zonei euro până în acest moment, aceasta îndreptându-se către cea mai bună evoluţie anuală din ultimul deceniu.

Susţinut de stimulentele monetare ale Băncii Centrale Europene, blocul se bucură de cea mai puternic sincronizată expansiune de la lansarea monedei unice europene.

Chiar şi aşa, inflaţia se situează cu mult sub ţinta Băncii Centrale Europene, iar strategii acesteia s-au angajat deja să menşină stimulentele în cea mai mare parte a anului viitor.

„Îndreptându-ne către 2018, cele mai mari semne de întrebare vor fi cât timp va putea fi susţinut acest episod de creştere şi dacă presiunile inflaţioniste vor creşte“, a declarat Williamson, adăugând că datele sugerează o „accelerare a presiunilor inflaţioniste anul viitor“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO