Companii

20 de ani de capitalism - Ioan Popa, de la un CAP la periferia orasului Alba Iulia la un business de peste 100 mil. euro si 1.300 de angajati

Ioan Popa, de la un CAP la periferia orasului Alba Iulia la un business de peste 100 mil. euro si 1.300 de angajati
25.10.2009, 23:30 3995

Ambitia de a nu fi doar un alt jucator pe o piata si dorinta dea avea mereu profit au fost asii pe care i-a folosit pentru aconstrui o afacere pe care o evalueaza la 150 mil. euro.

Absolvent al facultatii de zootehnie si medicina veterinara dinCluj-Napoca, cu specializare in tehnologia de crestere a pasarilor,Ioan Popa lucreaza in domeniul zootehnic de peste 25 de ani,reusind astfel sa imbine meseria cu pasiunea. Inainte sa isi facapropriul business, Popa a lucrat sapte ani in industria carnii depasare, ocupand diferite pozitii, de la sef de ferma si inginer-sefpana la pozitia de director general in cadrul IntreprinderilorAvicole de Stat din Alba si Sfantu Gheorghe.

La doar un an dupa revolutie insa, el a schimbat pozitia deangajat cu cea de antreprenor si a demarat businessulTransavia.

"In ianuarie 1991 am hotarat sa parasesc unitatea de stat de pepostul de director al unitatii si sa ma implic in construirea uneiafaceri private. Cateva luni mai tarziu, la 1 aprilie 1991, amparticipat la o licitatie si am achizitionat o ferma de tip CAP(Cooperativa Agricola de Productie - n.red.) la periferiamunicipiului Alba Iulia", isi aminteste el.

Popa, 52 de ani, a pornit businessul din Alba Iulia, in prezentun grup cu peste 1.300 de angajati si o cifra de afaceri de peste100 de milioane de euro, cu economii proprii si un imprumut bancarde aproape un milion de lei. "La inceputul anilor '90, un milion delei era o suma enorma, avand in vedere ca atunci salariul dedirector general era de 8.560 lei".

Nu muncesc ca sa traiesc, ci ca sa castig

Cu aceasta suma si experienta acumulata, Popa a transformatfosta ferma de bovine intr-o unitate de crestere a puilor pentrucarne, planul de viitor fiind de a dezvolta o unitate agricolaintegrata. Sub conducerea sa, profitul si primul milion de euro auaparut rapid.

"De cand lucrez, toate unitatile pe care le-am condus aurealizat profit. Nu concep si nu am conceput niciodata sa misc undeget in mod gratuit deoarece nu muncesc ca sa traiesc, ci ca sacastig. Nu am avut ca tinta milionul de euro, am fost mai mult preocupat sa ma dezvolt intr-unritm cat mai accelerat, sa ii depasesc pe cei din jurul meu pentruca nu ma impac cu ideea de outsider", spune Popa, care conduce ungrup de companii care a avut anul trecut un profit de peste 4milioane de euro.

Chiar daca aceasta mentalitate i-a adus cateva probleme inaintede caderea sistemului comunist, in ultimii 20 de ani de capitalismabilitatea de face companiile profitabile s-a transformat inavantajul sau.

"Pe vremea economiei socialiste cand o unitate condusa de mineavea activitatea planificata cu pierderi economice, iar subconducerea mea in primul an de activitate a realizat profit, amfost pus pe lista de discutii a organizatiei respective de partid,pentru ca nu as fi desfasurat activitati tocmai ortodoxe daca amrealizat profit", povesteste amuzat omul de afaceri.

Astfel, la zece ani de la demararea businessului, Transavia ruladeja afaceri de aproape sase milioane de euro, suma care din 2001si pana in prezent s-a majorat de peste zece ori cu ajutorulinvestitiilor derulate pentru cresterea si modernizareacapacitatilor de productie. "Am preluat de-a lungul timpului foartemulte capacitati de productie intr-o stare complet deplorabila, pecare le-am retehnologizat si modernizat de la zero", afirma IoanPopa.

Achizitia care a schimbat ierarhiile

In ultimii patru ani, omul de afaceri a investit aproape 50 demilioane de euro in construirea abatorului propriu, marireacapacitatilor de productie, achizitia companiilor Avicola Brasov siCerealcom Alba Iulia, cat si in construirea unei fabrici desemipreparate. Prin aceste investitii si in special achizitiaAvicola Brasov, o tranzactie evaluata la patru milioane de euro,omul de afaceri a reusit sa isi depaseasca principalii competitoridevenind lider de piata.

Grupul Transavia, format din companiile Transavia, AvicolaBrasov si Transavia International Foods, opereaza in prezent 17ferme de pui de carne, doua ferme de reproductie si doua statii deincubatie, o fabrica de nutreturi combinate, doua abatoare deindustrializare a carnii si o fabrica de procesare a carnii, careproduc peste 50.000 de tone de carne de pasare anual.

"Toate activele sunt valoroase. Patrimoniul actual al Transaviadepaseste 150 de milioane de euro", sustine fondatorul.

Cu toate ca Transavia s-a dezvoltat foarte mult de la incepereaactivitatii, in urma cu 18 ani, iar pentru omul de afaceri lucreazaastazi peste 1.300 de persoane, programul strict al lui Ioan Popanu s-a schimbat aproape deloc. La ora 7 fix incepe programul zilnicde activitate la Transavia, iar primele ore sunt dedicateprincipalelor probleme curente.

Timpul liber intre golf si schi in Austria

"Ziua nu se consuma cu discutii la telefon si intalnirigestionate din spatele biroului. Am programata agenda dupa regulileunui ceas elvetian cu intalniri scurte, deplasari in teren pentruevaluarea proiectelor in curs si urmarirea investitiilor, precum sideplasari in tara si strainatate. Destul de rar si doar atunci candeste necesar particip la reuniuni de afaceri, mese rotunde,seminarii si conferinte", spune omul de afaceri, adaugand ca inceea ce priveste timpul liber prefera sa joace golf sau sa meargala schi in Austria.

Ioan Popa spune ca nu a avut niciodata parteneri sau consilieriin afaceri si ca si-a folosit experienta si intuitia pentru adezvolta businessul Transavia.

"Ma bazez pe intreg colectivul care lucreaza in aceastacompanie, dar toate deciziile le iau direct", spune cel care detine99,999% din producatorul de carne de pasare din Alba Iulia. Restulde 0,001% din actionariat este distribuit in interiorul membrilorfamiliei sale pentru a indeplini conditiile legale ale existenteisocietatii pe actiuni. Astfel, alaturi de Ioan Popa lucreaza incadrul Transavia si cele doua surori si trei frati ai sai.

Ce spune despre:

Primul activ: La cateva luni dupa ce am hotaratsa parasesc unitatea de stat de pe postul de director al unitatiisi sa ma implic in construirea unei afaceri private, am participatla o licitatie si am achizitionat o ferma de tip CAP (CooperativaAgricola de Productie) la periferia orasului Alba Iulia.

Suma cu care a pornit la drum: Am apelat la unimprumut bancar de aproape un milion de lei, ceea ce, la inceputulanilor '90 era enorm, avand in vedere ca atunci salariul dedirector general era de 8.560 lei.

Consilierii sai: Nu am avut consilieri si niciacum nu ma consiliaza nimeni.

Mi-am folosit experienta si flerul propriu, abilitatileantreprenoriale, precum si experienta si capacitatea de munca acolectivului pe care singur l-am creat.

Profit: De cand lucrez, toate unitatile pe carele-am condus au realizat profit. Nu concep si nu am conceputniciodata sa misc un deget in mod gratuit.

Primul milion de euro: Nu am avut ca tintafixata precisa milionul de euro, am fost mai mult preocupat sa madezvolt intr-un ritm cat mai accelerat, sa ii depasesc pe cei dinjurul meu pentru ca nu ma impac cu ideea de outsider.

Companiile lui Popa

Transavia

Domeniul de activitate: cresterea pasarilor

Anul infiintarii: 1994

Cifra de afaceri 2008: 74,9 mil. euro

Profit net 2008: 3,1 mil. euro

Numar de angajati 2008: 773

Avicola Brasov

Domeniul de activitate: cresterea pasarilor

Anul infiintarii: 1991

Cifra de afaceri 2008: 19,8 mil. euro

Profit net 2008: 0,7 mil. euro

Numar de angajati 2008: 475

Transavia Grup

Domeniul de activitate: consultanta si management

Anul infiintarii: 2007

Cifra de afaceri 2008: 250.000 euro

Profit net 2008: 1.000 euro

Numar de angajati 2008: 8

Alcomb

Domeniul de activitate: fabricarea produselor pentru hranaanimalelor

Anul infiintarii: 1992

* nu a mai depus rezultatele financiare din 2005

La 20 de ani de capitalism ZIARUL FINANCIAR aduce inprim plan pe cei care au influentat economia prin afacerilecreate.

Votati aici oamenii careprin ideile, cunostintele, prin munca si prin norocul lor audevenit cei mai puternici oameni de afaceri autohtoni.

ZIARUL FINANCIAR il va premia in cadrul Galei ZF 2009 pe celcare va aduna cele mai multe voturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO