Companii

A început montarea gazonului pe Cluj Arena. Galerie FOTO

S-a început montarea gazonului pe Cluj Arena. Galerie FOTO

Cluj Arena

Autor: Laurentiu Cotu

31.05.2011, 16:44 2078

Unul dintre cele mai importanteobiective ale Clujului, stadionul Cluj Arena, a intrat pe ultimasută de metri. Lucrările de construcţie, amenajare şi dotare astadionului din Cluj continuă cu montarea gazonului, care va figata în aproximativ două săptămâni.

Suprafaţa de joc va fi prevăzutăcu un sistem de drenaj principal, transversal, din 10 în 10 metri,şi cu un sistem de drenaj secundar, longitudinal. De asemenea,gazonul va avea un sistem de irigaţii complet automatizat, identiccu cel folosit la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud,ediţia 2010, atât în ceea ce priveşte tehnologia folosită (sistemamerican Rain Bird), cât şi poziţionarea.

Totodată, suprafaţa de joc va aveaun sistem de încălzire automatic Heatflex, realizat la comandă înDanemarca, compus din şase zone controlate independent, cu senzorişi termostate pentru fiecare zonă. Gazonul a fost achiziţionat dela compania germană Bernsdorf şi este montat de firma clujeană deamenajări peisagistice Eco Garden, subcontractor al constructoruluiACI Cluj.

În ceea ce priveşte materialelecare vor fi folosite la realizarea suprafeţei de joc, acestea vorconsta în: 3.800 de metri cubi de material drenant şi substratameliorat, 8.150 ml de şanţuri, 900 ml de tubulatură sistem drenaj,260 ml tubulatură canalizare apă meteorică, 24 de cămine deinspecţie şi curăţare drenaje, 400 de ml de rigole perimetrale, 24de aspersoare pentru irigaţii, 49 de kilometri de cablu şi 8.400 mpde gazon, aproximativ 300 de tone.

După finalizarea lucrărilor,gazonul va rămâne în garanţia firmei executante pentru o perioadăde doi ani de la inaugurarea stadionului, însă operaţiunile deîntreţinere vor continua şi ulterior.

''Stadionul este finalizat înprezent în proporţie de 70%. Lucrările de montare a gazonului vordura circa două săptămâni, după care urmează instalarea scaunelorşi realizarea pistei de atletism. Estimăm că acoperişul stadionuluiva fi finalizat într-o lună de zile. Până în momentul de faţă amachitat constructorilor circa 70% din valoarea totală acontractului, care se ridică la aproximativ 35 mil. euro'', adeclarat Alin Tişe, preşedintele Consiliului JudeţeanCluj.

Potrivit acestuia, chiar dacălucrările sunt în grafic, iar stadionul va fi finalizat până îndata de 3 august 2011 conform contractului, inaugurarea Cluj Arenava avea loc la începutul lunii octombrie. Reprezentanţii CJ Clujspun că mai este nevoie încă de trei luni de zile de la finalizareastadionului, pentru lucrările de amenajare a zonei exterioare aarenei. Consiliul Judeţean Cluj urmează să realizeze lucrările careţin de accesul în arenă şi amenajările din jurul obiectivului, înparalel urmând să fie înfiinţată o firmă care să administrezeacestă construcţie.

Lucrările la noul stadion din Clujau început în vara anului 2009, iar conform proiectului,finalizarea construcţiei este prevăzută pentru luna august aacestui an. Valoarea totală a investiţiei este estimată la 130 mil.lei (circa 35 mil. euro, la cursul euro din 2008, când a fostlicitat proiectul stadionului).

Cluj Arena va avea o capacitate depeste 30.000 de locuri. Construcţia este concepută prin îmbinarea adouă tribune şi două peluze, iar stadionul va dispune de vestiare,săli de conferinţe, spaţii pentru cluburile sportive (atletism,scrimă, ciclism, box, haltere, lupte, tenis de masă), spaţii deantrenament acoperite, muzeul sportului şi cabinetemedicale.

Lucrările de la stadionuldin Cluj au fost atribuite unui consorţiu exclusiv"transilvănean", din acesta făcândparte firmeleCon-A Sibiu, Transilvania Construcţii, DAS Engineering Grup, ACICluj, Dico şi Ţigănaş, Grup 4 Instalaţii, Bogart Construct SRL şiUniversitatea Tehnică Cluj-Napoca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO