Companii

Adamescu preia un proiect in dificultate, dupa ce si Patriciu a investit in imobiliare pe scadere

Adamescu preia un proiect in dificultate, dupa ce si Patriciu a investit in imobiliare pe scadere

Dan Adamescu controleaza centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov

25.01.2009, 18:09 27

Omul de afaceri Dan Adamescu, care controleaza centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov, a preluat un proiect de locuinte din Constanta, Central Apartments, a carui dezvoltare fusese blocata de catre fostul proprietar, firma norvegiana Westhouse, din lipsa finantarii.

Compania The Nova Group Real Estate, controlata de Adamescu, va fi dezvoltatorul proiectului, iar firma de constructii Baumeister, din portofoliul aceluiasi om de afaceri, este antreprenorul general al ansamblului de 89 de locuinte, a carui finalizare este programata pentru sfarsitul lunii august, au anuntat cele doua companii.
"Noul joint-venture va sustine investitia si va continua lucrarile de constructie incepute in trimestrul patru al anului 2008. Complexul cuprinde apartamente cu una si doua camere, avand suprafete de 62-123 de metri patrati, garsoniere de 49-90 de metri patrati si spatii de parcare", au aratat reprezentantii grupului Nova, fara a preciza detalii legate de valoarea tranzactiei.
Un alt puternic om de afaceri local, Dinu Patriciu, a intervenit in piata imobiliara intr-o perioada in care majoritatea investitorilor se feresc de acest domeniu, facand o oferta de 50 mil. euro pentru achizitia totala a fondului britanic de investitii Fabian, aflat la randul sau in dificultati de finantare.
Westhouse a anuntat in luna mai inceperea lucrarilor de constructie la Central Apartments, dupa care in luna noiembrie firma a anuntat stoparea lucrarilor din cauza faptului ca nu a reusit sa obtina finantare bancara pentru finalizarea constructiei.
Compania norvegiana anuntase investitii de 1,5 miliarde de euro pe piata locala, unde detine circa 120 de hectare de teren, dar oprise lucrarile de constructie si la cel mai mare proiect inceput pe piata locala, Oasis Residences, format din 383 de locuinte in Constanta. Aceasta tranzactie este una dintre primele in care proprietarii avand dificultati financiare accepta sa vanda active considerate "distressed", a caror valoare de tranzactionare este sub nivelul considerat normal pentru o piata.
Grupul norvegian nu a precizat valoarea estimata a investitiei in acest proiect, insa, potrivit calculelor ZF, aceasta se situa in jurul a 6 mil. euro.
In urmatoarea perioada numarul acestui gen de tranzactii ar putea creste, in conditiile in care mai multi dezvoltatori au anuntat blocarea unor proiecte incepute sau amanarea constructiilor pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata, creditarea fiind blocata aproape total, in timp ce numarul tranzactiilor se mentine la un nivel redus.
Omul de afaceri Dan Adamescu controleaza firma de constructii Baumeister, firma de asigurari Astra Asigurari Uniqa, centrele comerciale Unirea Shopping Center din Bucuresti si Brasov sau compania Medien Holding, actionar majoritar al societatii "R", care editeaza cotidianul Romania Libera.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO