Companii

Afacerile Hidroconstructia au scazut anul trecut cu 20% in euro

16.01.2004, 00:00 29

Hidroconstructia, una dintre cele mai mari companii de pe piata constructiilor, estimeaza ca a realizat in 2003 o cifra de afaceri de aproximativ 110 mil. euro, scaderea in euro fiind de aproximativ 20% si se datoreaza, in principal, vremii nefavorabile din primul trimestru al anului.
"Este o scadere in termeni reali a cifrei de afaceri, datorata situatiei din primul trimestru. Rata profitului brut s-a mentinut la 6% din valoarea cifrei de afaceri, la nivelul anului anterior, in conditiile in care era bugetat un nivel de 5,5%", a comentat pentru Ziarul Financiar Emil Timofti, directorul general al Hidroconstructia SA.
El a adaugat ca bugetul pe 2004 al companiei urmeaza sa fie aprobat in cursul lunii aprilie.
Din punct de vedere strategic si operational, compania se va orienta in acest an catre proiectele mari de infrastructura, lucrari de amenajare hidroenergetica sau lucrari edilitare de alimentari cu apa, cu finantare ISPA sau PHARE. Pe domenii de activitate, amenajarile hidroenergetice si proiectele de infrastructura sunt "piesele grele" din portofoliul companiei, avand o pondere de circa 80% in cifra de afaceri totala, precizeaza oficialii companiei.



Atac in consortiu pe hidrocentrale
Hidroconstructia, companie specializata in constructii hidrotehnice, este implicata in formula de consortiu in discutii cu producatorul de energie electrica Hidroelectrica pe doua proiecte cu valori mari. In 2001, Hidroelectrica a lansat in atentia investitorilor 21 de proiecte de investitii, care vizeaza investitii in finalizarea si punerea in functiune a 36 hidrocentrale aflate in diverse faze de executie. Valoarea totala a investitiilor necesare depaseste 1,3 a€“ 1,5 miliarde euro.
Hidroconstructia, care face parte dintr-un consortiu condus de grupul energetic Romelectro, a ajuns in faza negocierilor cu producatorul de electricitate Hidroelectrica pentru unul din proiectele de investitii in finalizarea unor hidrocentrale de pe Valea Jiului, proiect cu o valoare estimata la circa 92 milioane euro, sustine Timofti.
Un alt proiect, cu participare Hidroconstructia, este cel al primei investitii de tip greenfield de dupa 1989 in sectorul hidroenergetic. Consortiul, format din firmele Energy Holding, Hidroconstructia, Energomontaj, Institutul de Studii si Consultanta Energetica si condus de Romelectro, a fost desemnat castigator pentru executarea proiectului de la Islaz, cu o valoare estimata pe piata la 100 a€“ 130 mil. euro. Proiectul de la Islaz vizeaza constructia unei hidrocentrale pe raul Olt, cu o putere instalata de 28,8 MW, care va produce aproximativ 100 GWh pe an. Consortiul a fost desemnat castigatorul licitatiei pe proiect, urmand sa aiba loc negocieri cu Hidroelectrica in cursul acestui an. Durata de executie este estimata la aproximativ patru ani, potrivit ultimelor informatii disponibile.



Interes si pentru infrastructura
Pe comenzile mari de infrastructura, cum sunt cele lansate in ultimii ani pe piata romaneasca, compania de constructii si-a propus sa prinda o felie cat mai mare, prin asociere cu gigantii internationali ai industriei de profil sau ca subcontractor al acestora.
"Hidroconstructia este interesata de proiectele mari de infrastructura, participand fie in consortiu alaturi de alti parteneri, fie ca si subcontractant. Compania a mai participat la astfel de proiecte pana acum si are deci experienta in domeniu", a adaugat directorul general al companiei.
Hidroconstructia, infiintata in 1950, a devenit in 1995 societate cu capital privat prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor societatii de catre conducere si salariati). Capitalul social al companiei este de circa 700 mld. lei. Personalul numara 8.300 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO