Companii

Agonia Primului Siloz, prelungită de preţul mare al grâului

26.08.2010, 23:57 21

Ministrul agriculturii Mihail Dumitru a recunoscut, după un ande când s-a lansat programul de creditare a fermierilor pe bazastocului de cereale, denumit Primul Siloz, că mecanismul estenefuncţional, dând vina pe creşterea preţului la grâu din ultimalună.
"În anii în care preţul produselor agricole este foarte ridicat,programul acesta nu este atractiv, întrucât producătorii preferăsă-şi vândă marfa direct", spune Dumitru.
Preţul grâului, care a atins valori de 150 de euro până la 200 deeuro pe tonă, din cauza secetei care a afectat producţia marilorfurnizori de cereale, cum ar fi Rusia, i-a determinat pe fermierisă exporte deja 1,2 milioane de tone de grâu din cele 5,7 milioanede tone produse anul acesta, ceea ce înseamnă încasări de peste 200de milioane de euro, la un preţ mediu de 170 de euro/tonă.
Nici anul trecut programul nu a funcţionat, din cauză că a fostlansat prea târziu, când mare parte din producţie fusese dejavândută.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO