Companii

Agrobusiness. Peste 400 de companii au pus pe masă proiecte de 1 mld. euro pentru procesare, dar bugetul alocat e de cinci ori mai mic

Agrobusiness. Peste 400 de companii au pus pe masă...

Autor: Florentina Niţu

02.03.2024, 13:11 275

Într-o lună şi jumătate, au fost depuse peste 400 de proiecte pentru a accesa fonduri europene pe DR-22 „Investiţii în condiţionarea, depozitarea şi procesarea produselor agricole şi pomicole“, măsură care face parte din Planul Naţional Strategic 2023-2027  Bugetul alocat procesării prin această măsură e de 210 milioane de euro, dar valoarea proiectelor depuse se ridică la 1,13 miliarde de euro.

Proiecte de investiţii în proce­sarea grâului, porumbului, roşiilor sau merelor de peste 1 mi­liard de euro îşi caută finanţarea, după ce fondurile europene dedicate acestora, în valoare de 210 milioane de euro, nu doar că au fost epuizate, ci sunt de cinci ori mai mici decât cererea.

„Este un record istoric faptul că s-au depus proiecte de investiţii de 1,1 miliarde de euro. Mediul privat are apetit foarte mare de a investi în procesare şi e o idee bună să se suplimenteze. Ai pe masă proiecte de 1 miliard de euro, cu documentaţie, parteneri de investiţii şi asumare din partea mediului privat, deci acum e ceva de făcut, nu pe viitor, că poate atunci nu va mai fi interes. Cu cât prelungeşti mai mult termenul, cu atât rezolvi mai greu problema deficitului comercial cu alimente”, a spus Sergiu Gorban, CEO al tradingului de cereale Transylvania Invest.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO