Companii

ALB: Piata de leasing va urca la 2,3 miliarde de euro in acest an

22.03.2006, 00:00 19

Piata totala de leasing se va ridica in acest an la 2,3 miliarde de euro, in crestere cu circa 15% comparativ cu 2005, conform reprezentantilor Asociatiei de Leasing Bancar (ALB).

Anul trecut, valoarea totala a bunurilor finantate prin leasing s-a ridicat la 2,015 mld. euro, valoare cu 39% mai mare fata de 2004 si de peste doua ori mai mare decat in 2003, au aratat jucatorii din piata la un seminar organizat ieri de ziarul Gandul.

"Pentru acest an estimam ca piata va atinge 2,3 mld. euro, ceea ce ar reprezenta o crestere cu 15% fata de anul trecut", a declarat Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatiei de Leasing Bancar. Asociatia reuneste 15 dintre cele mai mari societati de leasing, majoritatea apartinand unor banci, membrii asociatiei detinand anul trecut aproximativ 54% din piata totala.

Reprezentantii ALB sustin ca reglementarea activitatii institutiilor financiare nebancare (IFN), asa cum este ea prevazuta in ordonanta intrata in vigoare la inceputul acestui an, este necesara si ca nu va afecta in mod negativ piata de leasing. Printre reglementari se afla ridicarea pragului minim al capitalului social pentru o societate de leasing la 200.000 de euro.

"Aceste reglementari vor permite, in sfarsit, diagnosticarea reala a pietei prin inregistrarea societatilor de leasing la BNR, dar si o asanare a pietei, prin disparitia din obiectul de activitate al catorva mii de societati comerciale a activitatii de leasing, utilizata de acestea in scopuri proprii", a precizat Ahciarliu.

Parerea este sustinuta si de jucatorii mari din piata. "Abia acum vom avea un inventar real asupra pietei si vom sti care sunt jucatorii cu care ne confruntam. S-ar putea ca piata sa fie mai mica privind numarul de jucatori decat s-a vorbit pana acum", spune Septimiu Postelnicu, directorul general al HVB Leasing.

El spune ca se asteapta la o crestere a pietei in acest an, dar spune ca este greu de cuantificat aceasta crestere, care depinde de multi factori externi, cum sunt dezvoltarea pietei auto si evolutia pietei imobiliare.

"Este posibil ca anul acesta sa marcheze o ascensiune semnificativa a activitatii de leasing, avand in vedere ca multi se vor grabi sa profite de actualele facilitati oferite de finantarea prin leasing, cum sunt taxele de import mai reduse si scutirea de TVA pentru dobanda, facilitati care vor disparea de la anul. Eliminarea acestor avantaje va determina o reasezare a pietei, in sensul scaderii leasingului auto si cresterii leasingului imobiliar si operational", sustine Postelnicu. Segmentul leasingului auto este in continuare cea mai importanta componenta a pietei de leasing, cu o valoare de 1,66 miliarde de euro in 2005. Ponderea pietei de leasing auto a scazut insa la 82,4% anul trecut, fata de un nivel de 86% in 2004.

Pe de alta parte, leasingul operational, care consta in finantarea achizitiilor de echipamente de catre societatile comerciale, a crescut anul trecut pana la 305 milioane de euro, avand o pondere de 15,2% in totalul pietei, iar leasingul imobiliar s-a ridicat la 47 mil. euro. Din punctul de vedere al clientilor, ponderea cea mai mare o au in continuare clientii din sectorul corporate, cu 87% din total, sectorul de retali reprezentand doar 11% din piata. In 2005 se remarca aparitia pentru prima data in structura de clienti a sectorului public, care a beneficiat de 2% din finantarile totale acordate anul trecut.

Statistica ALB este confirmata si de datele centralizate de BNR, care arata ca valoarea activelor celor 212 societati de leasing inregistrate la finele anului trecut se ridica la 2,28 miliarde de euro. Conform BNR, primii 30 de jucatori de pe piata detin peste 80% din activele totale. In activele societatilor de leasing sunt cuprinse atat finantarile acordate, cat si activele imobilizate. La mijlocul lunii martie, la BNR erau inregistrate 261 de societati de leasing, a mentionat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO