Companii

Aldis Calarasi cauta la banci finantare de 5 mil. euro pentru a putea pune in aplicare planul de investitii

16.12.2008, 17:57 130

"Suntem ingrijorati deoarece nu stim daca bancile ne vor mai finanta. Am consultat deja fondurile structurale, iar proiectul nostru este eligibil, dar avem nevoie ca bancile sa ne garanteze aceste finantari. Momentan purtam discutii cu BCR si cu UniCredit Tiriac pentru obtinerea unei linii de finantare", a declarat Gheorghe Naghi, actionarul majoritar si directorul general al companiei.

 Mai exact, pentru a accesa fondurile structurale, Aldis trebuie sa faca dovada ca detine fonduri suficiente pentru a realiza aceste investitii, respectiv cinci milioane de euro. In lipsa acestor fonduri, producatorul are nevoie de un imprumut bancar, din care va restitui bancii jumatate la finalizarea investitiei (suma decontata de fondurile structurale), restul sumei contractate urmand a fi restuit bancii ca un credit bancar obisnuit.
 Producatorul a demarat in prima parte a acestui an constructia unei ferme de porci de 15.000 de capete, investitie de cinci milioane de euro, care urma a deveni operationala in prima jumatate a anului viitor. Reprezentantii Aldis au demarat deja constructia acestei ferme, urmand a asigura din fonduri proprii aproximativ trei milioane de euro din investitiile necesare constructiei.
 "Am incetinit ritmul la constructia fermei de porci deoarece numai dupa ce bancile vor fi de acord sa garanteze creditele vom putea accesa fondurile structurale", a declarat Daniel Dumitrescu, directorul de marketing al companiei.
 Din creditul obtinut, doua milioane de euro vor fi directionate catre finalizarea fermei de porci, restul de trei milioane de euro urmand a fi alocate construirii unor silozuri de cereale cu o capacitate de stocare de 12.000 de tone. 
"Numai anul acesta Aldis a investit aproximativ trei milioane de euro in achizitia de utilaje si echipamente", sustine Dumitrescu.
 Producatorul a inaugurat anul acesta o ferma similara de bovine, o mare parte a investitiilor companiei fiind directionata in 2008 catre domeniul zootehnic si catre achizitionarea de noi terenuri pentru cultivarea de cereale. Astfel, Aldis detine in prezent aproximativ 2.000 de hectare, fata de doar 1. 000 de hectare in 2007.
Reprezentantii Aldis estimeaza finalizarea acestui an cu o crestere mai redusa fata de buget de 10% a cifrei de afaceri in euro fata de rezultatele obtinute in 2007, explicand acest avans prin cresterile foarte mari ale preturilor la carnea de import si la produsele finite, cu intre 10 si 20% in functie de produs.
 Astfel, producatorul de mezeluri din Calarasi ar putea finaliza anul acesta cu afaceri de peste 95 de milioane de euro, in conditiile in care Aldis a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de aproximativ 87 de milioane de euro, potrivit informatiilor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor. Producatorul inca nu si-a definitivat bugetul pentru anul viitor, dar sustine ca ia in calcul pentru 2009 un curs euro-leu de 4 lei.
"Totul depinde de ce se va intampla pe plan local anul viitor si de cum vor evolua preturile la materia prima in exterior", sustin reprezentantii companiei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO