Companii

Americanii de la Pepsi ridica investitiile la 120 mil. dolari

09.09.2008, 23:28 16

Noua fabrica Pepsi de langa Bucuresti, care va fi cea mai mare investitie greenfield realizata de o companie pe piata locala a bauturilor racoritoare, ar putea atrage 120 mil. dolari de la producatorul Pepsi Americas. Estimarile initiale ale companiei privind investitia in acest proiect erau, la inceputul lui 2007, in jurul a 34 mil. dolari.
"Investitiile totale in noua unitate ar putea ajunge la 100-120 mil. dolari, suma care include si transferul de know-how de pe alte piete, deoarece principalul scop al constructiei fabricii este aducerea unor tehnologii avansate de imbuteliere", a declarat Mike Holmes, presedintele Pepsi Americas Romania.
Compania a decis sa pastreze si fabrica existenta deja in Capitala. "Vom continua sa producem bauturi in soseaua Viilor pentru inca 2-3 ani. Noua unitate ne va aduce o crestere de 20% a capacitatii de imbuteliere, iar numarul de angajati din productie se va majora cu circa 20%", a precizat Holmes.
Fabrica va fi dezvoltata in trei etape pe un teren de 80.000 mp de la iesirea din cartierul Militari, iar finalizarea primei faze este planificata pentru al doilea trimestru din 2009. Producatorul mai detine o unitate la Covasna.
Pepsi Americas a intrat in Romania prin preluarea Quadrant-Amroq Beverages (QAB), fostul imbuteliator local al bauturilor PepsiCo, pe care l-a integrat in anul 2006. A platit in total aproape 190 mil. dolari pe QAB, dintre care 55,4 mil. dolari au reprezentat achitarea unor datorii ale companiei preluate. Compania, cu afaceri de 195 mil. euro la nivelul anului trecut, este in prezent al doilea mare jucator de pe piata romaneasca de soft drinks, dupa Coca-Cola Hellenic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO