Companii

Analiză. Cele mai răsunătoare zece exit-uri şi eşecuri din comerţul alimentar local: G’Market, Interex, Spar şi PIC mai sunt astăzi doar o amintire

Analiză. Cele mai răsunătoare zece exit-uri şi...

Autor: Cristina Roşca

12.08.2023, 11:14 1594

Cora este cel mai nou nume care va părăsi piaţa autohtonă după ce operaţiunile locale au fost preluate de Carrefour, tranzacţia fiind acum în analiză la Consiliul Concurenţei.

Comerţul alimentar local, un domeniu evaluat la 22-25 mld. euro, este dominat astăzi de zece reţele cu acţionariat străin, acestea controlând aproape 70% din vânzări. În urmă cu circa 15 ani, piaţa era mai mică din punctul de vedere al vânzărilor, care erau pe măsura puterii de cumpărare a românilor la acea vreme. Însă, când vine vorba despre numărul de actori importanţi, acesta depăşea 15, apropiindu-se chiar de 20, dintre care unii aveau în spate acţionari români.

Astfel, în ultima perioadă se remarcă o concentrare la vârf a pieţei şi o dezvoltare inegală între români şi străini. Mai exact, străinii rămaşi în România s-au dezvoltat mult şi au câştigat teren considerabil, în timp ce afacerile antreprenoriale din comerţul alimentar – cele care au mai rămas – joacă în „liga secundă“ din perspectiva vânzărilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO