Companii

Analiză. Un espresso pe zi: consumul de cafea a crescut cu 14% în cinci ani, dar piaţa locală este încă departe de marii cafegii ai Europei: Finlanda, Suedia sau Slovenia

Analiză. Un espresso pe zi: consumul de cafea a crescut...

Autor: Cristina Roşca

26.04.2023, 18:00 233

♦ Indicatorul se referă la consumul total, atât HoReCa, cât şi acasă (retail) ♦ În cazul României, există o creştere de 13,6% a consumului de cafea per capita în ultimii cinci ani ♦ În această perioadă, 2017-2022, a explodat segmentul cafenelelor de specialitate, prezente însă doar în marile oraşe ♦ Şi în urbele mai mici au apărut totuşi concepte locale sau chiar unităţi sub branduri precum 5 to go, care are 500 de cafenele ♦ Toate acestea au încurajat consumul.

Un român consumă în medie, într-un an, 2,5 kilograme de cafea, echivalentul a 300-400 de espresso, respectiv o ast­fel de băutură pe zi, a­rată o analiză a ZF pe baza da­telor oferite de compa­nia de cercetare de piaţă Euromonitor. Calculul a pornit de la faptul că într-un espresso intră 6-8 grame de cafea.

Deşi consumul local de profil a crescut în ultimii cinci ani de la 2,2 la 2,5 kilograme per capita, România este în continuare departe de a fi printre cei mai avizi băutori ai acestei licori supranumite al doilea aur negru, după petrol.

Spre exemplu, la vârful clasamentului se află ţările nordice Finlanda şi Suedia, cu 8,8 şi respectiv 8,3 kilograme de cafea per capita, urmate de Slovenia cu 7 kilograme. Este cunoscut deja că aceste state din Pe­ninsula Scandinavă sunt mari consumatoa­re de cafea, ca de altfel şi de îngheţată. E po­sibil ca vremea să încurajeze consumul de anumite băuturi şi alimente, în timp ce în cazul altora să fie doar ceva cultural.

Totuşi, când vine vorba de consumul de cafea per capita, România e departe şi de ultimele clasate în top 20 de ţări mari consu­matoare de cafea. Plutonul este închis de Costa Rica, Franţa şi Letonia, fiecare cu 3,4-4,2 kilograme per om.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO