♦ Indicatorul se referă la consumul total, atât HoReCa, cât şi acasă (retail) ♦ În cazul României, există o creştere de 13,6% a consumului de cafea per capita în ultimii cinci ani ♦ În această perioadă, 2017-2022, a explodat segmentul cafenelelor de specialitate, prezente însă doar în marile oraşe ♦ Şi în urbele mai mici au apărut totuşi concepte locale sau chiar unităţi sub branduri precum 5 to go, care are 500 de cafenele ♦ Toate acestea au încurajat consumul.
Un român consumă în medie, într-un an, 2,5 kilograme de cafea, echivalentul a 300-400 de espresso, respectiv o astfel de băutură pe zi, arată o analiză a ZF pe baza datelor oferite de compania de cercetare de piaţă Euromonitor. Calculul a pornit de la faptul că într-un espresso intră 6-8 grame de cafea.
Deşi consumul local de profil a crescut în ultimii cinci ani de la 2,2 la 2,5 kilograme per capita, România este în continuare departe de a fi printre cei mai avizi băutori ai acestei licori supranumite al doilea aur negru, după petrol.
Spre exemplu, la vârful clasamentului se află ţările nordice Finlanda şi Suedia, cu 8,8 şi respectiv 8,3 kilograme de cafea per capita, urmate de Slovenia cu 7 kilograme. Este cunoscut deja că aceste state din Peninsula Scandinavă sunt mari consumatoare de cafea, ca de altfel şi de îngheţată. E posibil ca vremea să încurajeze consumul de anumite băuturi şi alimente, în timp ce în cazul altora să fie doar ceva cultural.
Totuşi, când vine vorba de consumul de cafea per capita, România e departe şi de ultimele clasate în top 20 de ţări mari consumatoare de cafea. Plutonul este închis de Costa Rica, Franţa şi Letonia, fiecare cu 3,4-4,2 kilograme per om.