Companii

Avem 434 de kilometri de autostrăzi în construcţie, care ne vor costa 4,1 mld. euro. Când vor fi gata?

Avem 434 de kilometri de autostrăzi în construcţie, care ne vor costa 4,1 mld. euro. Când vor fi gata?

Foto: Silviu Matei

Autor: Andreea Mioara Neferu

24.12.2011, 17:49 5562

România are în prezent 434 de kilometri de autostrăzi în curs de execuţie, valoarea contractelor pentru construcţia acestora ridicându-se la 4,1 miliarde de euro, potrivit Ministerului Transporturilor.

Cea mai mare parte a contractelor de autostrăzi au fost adjudecate anul acesta şi fac parte din Coridorul IV paneuropean, construit din bani europeni.

Dacă o parte din aceste autostrăzi, aşa cum este Bucureşti-Ploieşti, Medgidia-Constanţa, centura Constanţei, centura Aradului, suplacu de Barcău-Borş sau primul lot al autostrăzii Timişoara-Lugoj sunt programate să fie deschise circulaţiei în 2012, restul autostrăzilor aflate în construcţie în prezent urmează să fie inaugurate în 2013.

România are în prezent 371 kilometri de autostrăzi finalizaţi, dintre care 58 de kilometri deschişi traficului anul acesta: Arad-Timişoara, un tronson de 14,5 kilometri din tronsonul Medgidia-Constanţa şi 8,5 kilometri din centura Constanţei la standard de autostradă. Mai există 434 kilometri de autostrăzi în curs de execuţie şi 111 kilometri care vor fi scoşi curând la licitaţie. Compania de autostrăzi, care primeşte an de an cea mai mare sumă de la Transporturi, a semnat anul acesta 96 de contracte pentru proiecte de 1,4 miliarde de euro, o parte din contracte fiind pentru construcţia a 211 km de autostrăzi.

Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din România au înaintat cu 0 până la 16% în perioada 1 septembrie - 31 octombrie 2011, arată datele Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, transmise la solicitarea Ziarului Financiar.

În perioada 1 septembrie-31octombrie, cel mai mult a avansat centura Aradului la standard de autostradă, care a crescut cu 16%. Astfel, în prezent această şosea este finalizată în proporţie de 71%, şi deşi aceste procente nu spun prea multe, se poate aproxima că 8,7 din cei 12,3 kilometri ai centurii Aradului sunt finalizaţi. Întregul tronson este prevăzut să fie gata în primul semestru din 2012.

Recordul negativ este înregistrat de tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, unde lucrările în continuare au stagnat, în condiţiile în care în 2011 nu au fost alocate fonduri pentru continuarea lucrărilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO