Companii

Avocatura de proprietate intelectuala, inca o afacere de nisa

01.09.2004, 00:00 79

Consultanta juridica de proprietate intelectuala prinde din ce in ce mai mult teren si pe piata romaneasca, dupa ce in Occident a devenit o afacere cu un ritm de crestere exponential pe piata serviciilor de avocatura. Epoca Internetului a creat deja pe pietele dezvoltate din SUA si Europa de Vest firme specializate pe proprietate intelectuala.
Pe piata romaneasca au aparut deja departamente specializate de proprietate intelectuale in cadrul cabinetelor de avocatura.
Potrivit unor estimari, avocatii de proprietate intelectuala si consilierii de proprietate industriala ruleaza anual afaceri de 3 - 4 milioane dolari, in conditiile in care intreaga piata a avocaturii de business ajunge la 25 - 30 milioane dolari.
"Tarile ca Romania au un avantaj major in domeniul proprietatii intelectuale, fiind o piata foarte importanta pentru competitie, inovatie, libertate de creatie. Romania este o piata noua, cu oportunitati mari in acest domeniu. In SUA, spe exemplu, proprietatea intelectuala ca serviciu in domeniul juridic creste exponential, avand un ritm de dezvoltare de pana la 10 ori in ultimii zece ani. Este foarte profitabila, firmele putand castiga milioane de dolari. Sunt multi bani in aceasta industrie si atat de multe de facut", spune Robin Gross, cotata ca unul din primii 100 de avocati din SUA din domeniul proprietatii intelectuale.
Robin Gross, director executiv al IP Justice, organizatie internationala pentru pomovarea legilor de proprietate intelectuala, este unul dintre lectorii care au tinut cursuri la prima scoala internationala de proprietate intelectuala din Romania, organizata la Sinaia de catre casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen cu sprijinul Asociatiei Romane pentru Dezvoltarea Dreptului (ARDD IDLO Alumni) si a ELSA Bucuresti (Asociatia Europeana a Studentilor de Drept).
"Este important ca Romania sa creeze un echilibru in cadrul sau legal privind poprietatea intelectuala intre protectia impotriva pirateriei sau a altor asemenea fenomene si libertatea de creatie, de inovatie, care nu trebuie lezata", explica Robin Gross.
Piata romaneasca a serviciilor de proprietate intelectuala este formata din doua mari componente: cea care acopera segmentul de copyright (dreptul de autor si antipirateria) si cea a proprietatii industriale (marci, brevete, desene si modele industriale).
Piata avocatilor specializati in proprietate intelectuala si a consilierilor de proprietate industriala este inca in faza de structurare in Romania, marile case de avocatura avand numai  departamente specializate. De asemenea, pe piata opereaza si firme de servicii specializate pe proprietate industriala, iar corporatiile internationale prezente aici dispun la randul lor de puternice departamente in domeniu, in special pentru protectia marcilor.
"Piata serviciilor de proprietate intelectuala este inca in anii copilariei in Romania. Piata nu este formata, dar cred ca va avea o maturizare fortata o data cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana", afirma Alexandru Harsany, avocat asociat la Nestor Nestor si sef al diviziei de proprietate intelectuala din cadrul firmei. Potrivit acestuia, departamentul specializat pe proprietate intelectuala a fost infiintat in 1998 la Nestor care acum numara patru avocati si consilieri.
Pe acest tip de servicii profesionale, ocupa pozitii bune firmele Rominvent, Inventa, Empora sau firmele de avocatura Linklaters, Musat & Asociatii,  Burchel & Asociatii, spun surse din piata.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO