Companii

Baneasa: Oprirea proiectului de modernizare a infrastructurii ar putea afecta tot nordul Capitalei

Baneasa: Oprirea proiectului de modernizare a infrastructurii ar putea afecta tot nordul Capitalei

In prezent, proiectul Baneasa din nordul Capitalei este racordat la un alt sistem de utilitati decat cel care este cofinantat de Banca Mondiala

12.04.2009, 15:32 62
 
Terenurile pe care se executa lucrarile de infrastructura din zona Baneasa, finalizate deja in proportie de doua treimi, apartin in totalitate municipalitatii, afirma reprezentantii Baneasa Investments, iar esuarea finalizarii proiectului din cauza Primariei Generale poate avea un impact negativ mai degraba pentru intreaga zona de nord a Capitalei decat pentru zona Baneasa in sine.
In prezent, proiectul Baneasa este racordat la un alt sistem de utilitati decat cel care este cofinantat de Banca Mondiala.
Potrivit site-ului Bancii Mondiale, contractul de acordare a finantarii pentru proiectului de modernizare a infrastructurii din nord-vestul Capitalei a fost semnat in iulie 2006 si urma sa fie finalizat in perioada septembrie 2009 - iunie 2011, avand o valoare totala de 170,6 milioane de dolari, insa suma cuprinde si realizarea unei investitii similare in Arad. Proiectul cuprinde modernizarea a trei zone din nordul Capitalei - B1 (zona Ultima poza facuta din satelit a proiectului Baneasa, care se intinde pe 221 de hectareBaneasa), B2 (Straulesti, Odai, Vatra Noua, Otopeni Nord, Chitila Tiraj) si B3 (Giulesti Sarbi). Proiectul de infrastructura include drumuri, canalizare, drenaj, alimentare cu apa si este finantat in proportie de 65% de BM si cu 35% din partea PMB. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat saptamana trecuta ca a primit o adresa de la BM in care se cere oprirea lucrarilor de infrastructura si reabilitare rutiera din apropierea Parcului Baneasa din cauza scandalului legat de modul de dobandire a terenului pe care este dezvoltat proiectul Baneasa din nordul Capitalei.
Dosarul privind tranzactionarea terenului din Baneasa apartinand Universitatii de Agronomie a fost deschis in 2005-2006, fiind cercetati penal Ioan Alecu si Gabriel Puiu Popoviciu, care au primit, in 14 februarie 2008, NUP de la Parchetul instantei supreme, insa cauza a fost redeschisa de DNA.
Potrivit DNA, terenul care face obiectul anchetei in care sunt implicati fostul rector al Universitatii de Agronomie, Ioan Alecu, si omul de afaceri Puiu Popoviciu era in proprietate publica a statului, nu putea fi tranzactionat si a fost „in mod vadit subevaluat".
Potrivit lui Oprescu, in prezent in zona Baneasa mai trebuie realizati cinci kilometri de tevi pentru „inchiderea inelului de apa", fiind necesare construirea a inca doua statii de epurare a apelor fluviale, precum si reabilitarea sistemului rutier.
 
Terenurile apartin Primariei Capitalei
Reprezentantii Baneasa afirma insa ca terenurile apartin primariei. „Toate lucrarile de infrastructura care fac obiectul finantarii proiectului Bancii Mondiale se efectueaza exclusiv pe terenurile aflate in proprietatea municipalitatii din zona Baneasa. Pana la acest moment, doua treimi din lucrarile de infrastructura aferente acestei zone sunt finalizate. (...) Informatiile publicate referitoare la segmentul de infrastructura din zona de nord a Capitalei nu sunt exacte. (...) Din informatiile disponibile la acest moment nu vedem nicio legatura si nicio relationare legala intre investigatia in curs efectuata de DNA si proiectul cofinantat de Banca Mondiala pentru lucrarile de infrastructura aferente zonei de nord a Capitalei", explica reprezentantii Baneasa Investments.
Compania afirma ca nu a primit pana in prezent nicio informare oficiala din partea Primariei Generale sau a Bancii Mondiale.
Baneasa va prezenta mai multe informatii cu privire la punctul sau de vedere, dupa emiterea punctelor de vedere oficiale ale partilor direct implicate in proiectul de infrastructura finantat de catre Banca Mondiala.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO