Companii

Best of ZF Power Summit 2024. Cosmin Ghiţă, Nuclearelectrica: Suntem în perioada în care securizăm elementele cu ciclu lung şi resursa umană pentru programul nuclear. Vom avea nevoie de toate sursele de energie

Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica: Nu ştiu cât teren avem disponibil ca să facem numai energie solară, câte resurse energetice mai avem ca să facem numai hidro sau cât potenţial eolian mai avem. Din punctul meu de vedere, vom avea nevoie de toate sursele de energie.

Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica: Nu ştiu cât teren avem disponibil ca să facem numai energie solară, câte resurse energetice mai avem ca să facem numai hidro sau cât potenţial eolian mai avem. Din punctul meu de vedere, vom avea nevoie de toate sursele de energie.

Autor: Roxana Petrescu

19.03.2024, 09:00 137

Cel mai ambiţios program de investiţii din domeniul energiei al României este cel nuclear, în contextul în care până în 2031 planul este de a retehnologiza U1 de la Cernavoadă, de a pune în funcţiune U3 şi U4, la o distanţă de nouă luni între ele, şi de a finaliza proiectul de SMR de la Doiceşti (Dâmboviţa) Având în vedere amploarea şi complexitatea investiţiilor, pentru anul acesta cuvântul-cheie pentru Nuclearelectrica va fi mobilizarea, a spus Cosmin Ghiţă, CEO al Nuclearelectrica, în cadrul ZF Power Summit 2024, eveniment care a avut loc în perioada 27-29 februarie la Bucureşti.

Retehnologizarea U1, finalizarea a două reactoare noi, U3 şi U4, şi dezvoltarea proiectului de SMR de la Doiceşti înseamnă investiţii de 12 miliarde de euro, în aproape 3.300 MW de capacitate. Din toate punctele de vedere, proiectul nuclear al României este fără precedent ca şi complexitate şi obligatoriu pentru ca piaţa locală să îşi permită preţul tranziţiei energetice.

„Dacă ar fi să rezum planul pentru 2024 într-un cuvânt acesta ar fi mobilizare, mobilizarea de şantier şi a securizării elementelor cu ciclu lung de fabricare“, a spus Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, în cadrul intervenţiei sale de la ZF Power Summit 2024. În acest moment, România are la Cernavodă două reactoare nucleare, cu o capacitate cumulată de 1.400 MW care asigură împreună circa 20% din necesarul de energie local.

„Sunt multe elemente care au o perioadă de fabricare şi până la 6 ani. Anul acesta suntem în perioada de a securiza elementele cu ciclu lung de fabricare şi de a pregăti resursa umană. Începem formarea echipei şi nu doar la nivel de conducere, ci începem nivelurile 2 şi 3. Operaţional aceasta este cea mai dificilă perioadă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO