Britanicii de la GSK au pus lacătul la Braşov, unde lucrau 200 de oameni. România pierde prin închiderea Europharm Braşov a doua fabrică de medicamente

8 feb 2016 Autor: Corina Mirea

Europharm din Braşov, cu afaceri de 100 mil. euro, era al patrulea exportator din judeţul Braşov. Aceasta este a doua mare pierdere a unei fabrici pentru România după plecarea Nokia din 2013.

Gigantul britanic din in­dus­tria GSK a pus la fi­nalul anului trecut la­că­tul pe fabrica Euro­pharm din judeţul Bra­şov cu afaceri de aproape 100 mil. euro, „parafând“ astfel un plan pe care compania îl desenase pentru uni­tatea de producţie în urmă cu mai mulţi ani.

Deşi în ultimii ani britanicii au tot spus că vor găsi o soluţie pentru continuarea pro­duc­ţiei, până la urmă au decis să o închidă.

Conform unor calcule anterioare, pro­duc­ţia de 100 mil. euro pe an de la Braşov a GSK se trans­forma în lanţul multinaţionalei în vân­zări fi­nale de un miliard de euro.  Aceasta este cel de-al doilea mare eşec în ceea ce priveşte atra­ge­rea investitorilor străini în România după 1990, după retragerea Nokia de la Cluj din 2013, care ajunsese la 2.000 de angajaţi şi expor­turi de 1,5 mld. euro. România importă medicamente de 2,7 mld. euro pe an şi exportă de circa 870 mil. euro.

Britanicii de la Europharm au anunţat în­că din vara lui 2013 că fabrica va ieşi din reţeaua GSK din cauza supracapacităţii de pro­ducţie a grupului. Un an mai târziu ei anun­ţau închiderea ei şi căutarea unui cum­pă­rător. Până în prezent nu s-a parafat însă o tranzacţie privind unitatea de producţie.

„Activitatea de producţie a fabricii Euro­pharm din Braşov a încetat în decembrie 2015. În această perioadă se desfăşoară procesul de încetare a activităţii fabricii, care se va finaliza în martie 2016“, spune Petru Grădinariu, cor­po­rate affairs and communication ma­nager al  GlaxoSmithKline România.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 08.02.2016

 
Cuvinte cheie:
GSK
, Europharm
, Brasov
, medicamente
, fabrica
, inchidere
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide