Companii

Buget 2024. Cea mai complicată întrebare: ce se întâmplă dacă finanţele publice vor derapa şi în 2024? Deficitul bugetar rămâne cea mai mare vulnerabilitate a economiei României

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliul Fiscal

Daniel Dăianu, preşedintele Consiliul Fiscal

Autor: Răzvan Botea

20.12.2023, 09:30 315

Daniel Dăianu, Consiliul Fiscal: Deficitul bugetar 2024 va fi de 6,4% din PIB pe actuala construcţie bugetară, departe de ţinta de 5% din PIB. „Corecţia deficitului trebuie făcută, în principal, pe partea de venituri, într-un stat al UE cu venituri fiscale extrem de joase, de 27% din PIB”.

Guvernul a creionat un buget pentru 2024 cu un deficit de 5% din PIB, după ce veniturile ar creşte cu 13% şi cheltuielile cu 10%. Acum, ca şi la bugetul de anul trecut, Consiliul Fiscal, organism consultativ care are rolul de a emite opinii pe politicile fiscal-bugetare ale guvernului, avertizează că veniturile sunt supraestimate şi cheltuielile sunt subestimate, astfel că riscul este ca deficitul bugetar să ajungă la 6,4% din PIB în 2024, ceea ce ar însemna al doilea derapaj bugetar consecutiv pentru coaliţia PSD-PNL.

„Pe baza unei abordări prudente a veniturilor şi cheltuielilor, CF apreciază construcţia bugetară pentru anul 2024 drept compatibilă cu un deficit cash în jurul valorii de 6,4% din PIB. Evaluarea privind deficitul cash are în vedere informaţiile de care a dispus CF, incertitudini privind forma finală a măsurilor adoptate de autorităţi şi ipoteza că nu se va proceda la o reducere forţată de cheltuieli”, este de părere Consiliul Fiscal, condus de Daniel Dăianu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO