Companii

Cargill: "Consolidam achizitiile si nu excludem altele noi"

10.05.2005, 19:23 22

Cargill Romania, filiala gigan-tului mondial American Cargill, cu afaceri anuale de 66 de miliarde de dolari, anunta ca este preocupat in acest moment de consolidarea achizitiilor facute recent pe piata romaneasca, insa nu exclude posibilitatea de noi achizitii.

"Lucram in cea mai mare parte la consolidarea recentelor achizitii din Romania. Suntem intotdeauna deschisi la noi potentiale oportunitati de extindere care se potrivesc cu afacerea noastra de baza cand aceste oportunitati apar. La acest moment nu exista nimic semnificativ in derulare", spune Rod Sanderson, director general al Cargill Romania.

Surse din industria alimentara sustin ca americanii ar fi interesati, pe termen mediu, de inca o noua achizitie pe piata uleiurilor vegetale, dupa ce au definitivat recent cumpararea pachetului majoritar de actiuni pentru cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries, o afacere detinuta de trei oameni de afaceri autohtoni.

Cargill a cumparat cele doua fabrici, plus dreptul de folosinta al marcii Bunica, in cadrul unei tranzactii de 33 de milioane de dolari (26 de milioane de euro). Una dintre cele mai urmarite tinte, in ultimul timp, a fost Argus Constanta, insa acest jucator, care detine circa 10% din piata, este foarte putin probabil sa fie vandut, deoarece actionarii semnificativi nu pot strange un pachet mai mare de 30% din societate din cauza actionariatului difuz. Piata uleiurilor vegetale este dominata de americanii de la Bunge care detin cu cele trei fa-brici - Muntenia Bucuresti, Interoil Oradea si Unirea Iasi - aproape 40% din piata.

Cargill a cumparat anul trecut pachetul majoritar al Comcereal Alexandria, devenind cel mai mare depozitar de cereale din Romania, cu o cota de piata de 10% cu spatii de depozitare a cerealelor pentru aproape un milion de tone anual. Cargill a anuntat investitii de peste 10 milioane de dolari (aproape 8 mil. euro) la Comcereal Alexandria, care detine unitati de depozitare in Alexandria, Giurgiu, Galati si Slobozia, acestea alaturandu-se capacitatilor detinute in Calarasi si Braila.

Cargill avea in 2003 in Romania, inaintea realizarii celor doua tranzactii, afaceri de peste 40 de milioane de euro, fiind unul dintre cei mai importanti traderi de cereale. Comcereal Alexandria a avut in 2003 o cifra de afaceri de aproape 33 de milioane de euro, in timp ce Topway Industries Craiova, care detinea cele doua fabrici de ulei cumparate de Cargill, a avut in 2003 o cifra de afaceri de 34 de milioane de euro.

La nivel european si mondial, Cargill se afla intr-o continua expansiune, achizitionand spre sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an cel mai mare producator si procesator de carne de porc din Brazilia, Seara Alimentos. Cargill a anuntat recent ca va incepe constructia unei fabrici de uleiuri vegetale in Rusia la sud de Moscova, una dintre cele mai mari din Europa.

Cargill are in cele 60 de tari in care opereaza peste 100.000 de angajati, dezvoltand operatiuni in sectorul ciocolatei din Franta, al procesarii carnii de vita din Argentina si al fabricilor de malt din Canada. Cargill este cel mai mare exportator din Argentina si detine cea mai mare companie de procesare a carnii de pasare din Thailanda care, la randul ei, este unul dintre cei mai mari producatori mondiali de carne de pasare.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO