Companii

Casele de amanet, o piaţă de 700 de milioane de lei

Casele de amanet, o piaţă de 700 de milioane de lei

Autor: Ciprian Botea

17.07.2014, 00:07 1284

Cele mai mari 20 de case de ama­net, care sunt încadrate în categoria in­stituţiilor financiare nebancare supervizate de BNR, au raportat afa­ceri de 370 milioane de lei (84 mil. euro) şi un profit agregat de 32 mi­lioane de lei (7 mil. euro), potrivit da­te­lor de la Registrul Comerţului.

La nivel agregat, casele de ama­net au încheiat anul trecut cu afaceri de circa 700 milioane de lei (170 mil. euro).

BNR cuprinde în registrele sale un număr de 2.700 de case de amanet, dar circa 500 dintre acestea au raportat anul trecut afaceri zero şi zero angajaţi.

Cele mai mari 20 de case de amanet au avut anul trecut un număr mediu de 2.400 de angajaţi.

Marja de profit medie a caselor de amanet este de circa 9%, dar în ca­zuri individuale poate ajunge până la 40%. Dintre cele mai mari 20 de case de amanet în funcţie de cifra de afaceri, numai două au înregistrat pierderi anul trecut.

Casele de amanet sunt o afacere profitabilă în condiţiile în care practică dobânzi foarte mari - de până la 10% pe lună.

Afacerile caselor de amanet au crescut rapid în perioada de criză, în condiţiile în care băncile au oprit robinetul finanţării, prin înăsprirea condiţiilor de creditare.

Spre deosebire de bănci şi com­panii de credite de consum, casele de amanet nu solicită adeverinţe de venit, ci doar un act de identitate şi o garanţie.

Afacerile celor mai mari trei case de amanet au crescut de cinci ori în perioada de criză, de la circa 25 de milioane de lei în 2008 la 144 de milioane anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO