Companii

Cât câştigă casierii şi lucrătorii comerciali din hipermarketuri şi supermarketuri? Majoritatea retailerilor străini ţin secrete salariile pe care le acordă angajaţilor, deşi tot mai multe firme mari se îndreaptă către transparentizarea câştigurilor

Cât câştigă casierii şi lucrătorii comerciali din...

Autor: Cristina Roşca

06.04.2024, 11:49 23639

♦ Parlamentul European a adoptat o directivă care prevede transparentizarea salariului, astfel că angajaţii vor avea dreptul la informaţii despre salariile pentru categoria lor de activitate profesională ♦ Noua legislaţie, care urmează să intre în vigoare în 2026, va cere companiilor din Uniunea Europeană să divulge angajaţilor informaţii utile pentru a compara salariile şi a expune eventuale diferenţe de remunerare între femei şi bărbaţi.

Majoritarea actorilor din comerţul modern local ţin în continuare secre­te salariile pe care le a­cor­dă casierilor şi lucră­torilor comerciali, iar asta în contextul în care tot mai multe companii şi instituţii vorbesc despre importanţa şi necesitatea transparentizării câştigurilor.

Marii retailerii sunt unii dintre cei mai mari angajatori din economie, fiecare dintre cele nouă reţele având pe ştatele de plată mii sau chiar zeci de mii de salariaţi. Cei mai mulţi dintre aceştia lucrează pe poziţii de casieri sau lucrători comerciali, posturi care, istoric, sunt cunoscute a fi printre cele mai prost plătite din econo­mie, alături de cele din producţia de îmbrăcăminte şi încălţăminte şi de cele din HoReCa.

Subiectul salariului a fost multă vre­me unul tabu în comerţul alimentar mo­dern, o piaţă care angajează aproximativ 100.000 de oameni, iar asta pentru că lu­cră­torii comerciali şi casierii erau în bună parte plătiţi cu minimul pe economie. În ultimii ani însă, pe fondul unei pieţe a muncii tot mai competitive, unii retaileri au început să facă publice aceste valori. Şi nu doar atât, ci anunţă anual creşterile oferite şi orice alte beneficii suplimentare. Cei mai mulţi însă, nu fac asta.

Ba chiar, în continuare, unii angajaţi din comerţul modern sunt plătiţi cu salariul minim pe economie, adică mai puţin de 2.100 de lei net pe lună.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO