Companii

Ce fac băncile cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Ce variante au băncile când se trezesc cu un bloc de 100 de apartamente în insolvenţă

Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat de compania Plus Development, controlată de oameni de afaceri din Turcia, a intrat în insolvenţă la sfârşitul lunii decembrie din 2009, în condiţiile în care investitorul a reuşit să vândă doar circa 40 dintre cele 174 de locuinţe ale proiectului

Autor: Cristi Moga

28.04.2011, 23:55 2184

Băncile caută astfel investitori specializaţi în industrialocuinţelor cărora să le plaseze portofoliile imobiliare, deoarecevânzarea "bucată cu bucată" a apar­ta­mentelor poate dura mult maimult, iar costurile de administrare şi cu impozitele pot adâncipierderile.

Ansamblul My Dream din Pipera, dezvoltat de compania PlusDevelopment, controlată de oameni de afaceri din Turcia, a intratîn insolvenţă la sfârşitul lunii decembrie din 2009, în condiţiileîn care investitorul a reuşit să vândă doar circa 40 dintre cele174 de locuinţe ale proiectului.

Firma acumulase datorii de 17 milioane de euro, cea mai mareparte (circa 14 mil. euro) către Bank of Cyprus, care a luatdecizia de a arunca pe piaţă locuinţele la un preţ de 15,3 milioanede euro plus TVA. Licitaţia ar urma să fie organizată marţi, 3 mai,la sediul firmei BDO Business Restructuring, administratoruljudiciar al Plus Development.

Reprezentanţii Bank of Cyprus nu au comentat informaţiile pânăla închiderea ediţiei.

"Creditorul care deţine garanţie pe tot proiectul a cerutvalorificarea acestuia «în bloc», în condiţiile în care era îndiscuţii cu un potenţial investitor. Acest gen de vânzare poate fio soluţie în funcţie de investitorul pe care îl găseşti. Vânzareabucată cu bucată a apartamentelor este mai de durată, iar unproiect finalizat implică foarte multe costuri. Nu pot spune însădacă aceasta este cea mai bună soluţie de valorificare a activelorfirmelor în insolvenţă", a declarat pentru ZF Geanina Oancea,partener în cadrul BDO.

Practic, Bank of Cyprus a apelat la articolul 39 din legeainsolvenţei, care îi permite să vândă activele debitoarei fără a seajunge la lichidare, respectiv în perioada de observaţie,beneficiind de faptul că deţine circa 80% din masa credală. Încazul planurilor de reorganizare clasice, modalitatea devalorificare a activelor este stabilită prin votul a trei din cincicategorii de creditori.

"Pot spune că şi alţi creditori, precum Direcţia Generală aFinanţelor Publice, au fost de acord cu această modalitate devalorificare a activelor. De la intrarea în insolvenţă până înprezent au fost vândute foarte puţine apartamente, în speciallocuinţe pentru care erau deja semnate ante-contracte", explicăreprezentantul BDO. Situaţii cel puţin la fel de complicate,le­gate de procedura insol­ven­ţei, au şi alte ansambluri dinBucu­reşti, precum Pla­no­ra­ma şi Blue Tower din Colentina sauTerra Vision din Voluntari.

În aceste proiecte însă lucrările la aparta­mente nu au fostfinalizate, astfel că este mai greu de găsit un investitor dispussă preia struc­turile şi să le ducă la bun sfârşit.

Aceste dezvoltări au însă nevoie şi de un "restart" de imagine,în condiţiile în care poten­ţialii clienţi au o oarecare reticenţăîn a cumpăra apartamente din proiecte care au avut problemelegale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO