Companii

Ce predicţii pentru 2015 face managerul celei mai mari companii din farma

Ce predicţii pentru 2015 face managerul celei mai mari...

Autor: Ioana David

27.12.2014, 12:07 1006

Dan Zamonea, directorul general al Roche România, cel mai mare jucător de pe piaţa farmaceutică locală, estimează că anul viitor piaţa farma va avea o evoluţie modestă, de plus 2-3%.

«Evoluţia pieţei de medicamente în anul 2015 va depinde foarte mult de bugetul total alocat sănătăţii şi mai ales de procentul destinat medicamentelor. Dacă acesta nu va creşte, nu vom putea vorbi nici de o creştere în valoare a pieţei medicamentelor ce se eliberează pe bază de prescripţie medicală, ci eventual de o creştere a numărului de pacienţi trataţi. (..) Anul viitor, prin taxa clawback, industria farmaceutică va susţine un procent şi mai mare din consumul de medicamente, dacă bugetul pentru medicamente alocat de stat nu va creşte în 2015 », a afirmat Zamonea. 

Medicamentele formează o piaţă de aproape 12 mld. lei, care în prima jumătate a anului 2014 crescuse cu 2%, iar pentru întregul an 2014 cele mai recente estimări arată o uşoară revigorare, după o stagnare în 2013.

Evoluţia slabă a industriei este determinată de sumele mai mici alocate de stat pentru medicamente dar şi taxa clawback pe care industria o plăteşte în contul afacerile cu statul.

“Taxa clawback este o măsură de menţinere sub control a costurilor ce există în mai multe ţări, sub diferite forme. Trebuie menţionat însă că este o măsură ce se aplică pe o perioadă determinată şi care nu are ca scop principal finanţarea pe termenul lung a lipsei de fonduri din sistemul de sanatate, ci partajarea cheltuielor cu medicamentele între stat şi industria farmaceutică. Acest lucru implică însă ca, în fiecare an, bugetul acordat de stat să fie actualizat pe baza consumului real din anul anterior. La nivel european, România are cea mai mare valoare a taxei clawback, ca procent din vânzările companiilor. Acest lucru a impactat industria farmaceutică în general, însă efectele au fost diferite, în funcţie de specificul produselor fiecărei companii », a spus Dan Zamonea.

Zamonea, 54 de ani, este unul dintre cei mai longevivi manageri din industria medicamentelor fiind recrutat de compania elveţiană în 2001. În timpul mandatului său a traversat şi perioada în care piaţa farma avea creşteri anuale de 20-30%, dar şi cea de stagnare, cum a fost spre exemplu anul 2013. El a dus Roche pe prima poziţie în topul celor mai mari companii farmaceutice locale. Roche a realizat vânzări de aproape 820 mil. lei în perioada iulie 2013 – iunie 2014.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO