Companii

Cea mai mare investitie a lui Vacaroiu isi inchide portile. Finalul lui Daewoo dupa 14 ani

04.05.2009, 18:36 44

Ford Romania, cel de-al doilea constructor de automobile de pe piata locala si care detine 96,6% din Automobile Craiova, va inceta productia de motoare si cutii de viteze la mijlocul acestui an, in vederea pregatirii intrarii in productie a utilitarei usoare Transit Connect in a doua jumatate a anului. Astfel, dupa 14 ani in care la Craiova s-au produs motoare si automobile Daewoo, una din putinele investitii straine atrase de guvernul Vacaroiu (1992-1996), uzina se va concentra exclusiv asupra noilor modele Ford.

"Contractul cu GMDAT (fostul Daewoo, companie detinuta acum de General Motors - n.red.) pentru furnizarea de motoare si cutii de viteze va expira la finele lunii iunie a acestui an", a declarat pentru ZF Nadia Crisan, reprezentant al Ford Romania. Productia anuala de cutii de viteze si motoare a uzinei de la Craiova este cuprinsa intre 150.000 si 200.000 de unitati, care sunt exportate catre fabrici GMDAT - foste Daewoo, din Kazahstan, Ucraina, Polonia, Egipt si Coreea de Sud, fie ca produse finite, fie sub forma de componente. Oprirea productiei de motoare si cutii de viteze afecteaza aproximativ 1.000 de angajati.
Productia utilitarei Transit Connect, destinata comercializarii pe piata europeana, va fi determinata de cererea pietei, in prezent vanzarile vehiculelor comerciale fiind afectate de criza financiara, potrivit oficialilor Ford, care initial estimau o productie de 30.000 de unitati in 2009.
In vederea demararii productiei, Ford Romania colaboreaza cu mai multi furnizori de componente prezenti pe piata locala cu facilitati de productie. Oficialii Ford, care anul trecut au invitat la Craiova 40 de companii producatoare de componente, nu au dorit sa comunice numarul sau care furnizori au semnat deja o colaborare cu uzina din Craiova.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO