Companii

Cel mai mare operator medical privat se apropie de rulajul Spitalului Universitar

Cel mai mare operator medical privat se apropie de rulajul Spitalului Universitar

Autor: Ioana David

03.04.2012, 20:12 4868

Serviciile medicale private, unul dintre cele mai dinamice sectoare din economie, şi-a continuat ascensiunea anul trecut, astfel că primii zece jucători au ajuns la afaceri de peste 200 mil. euro, adică aproape jumătate din piaţă.

Deschiderile de spitale private au bătut recordul anul trecut, când s-au inaugurat opt unităţi, după ce anterior businessul se baza pe deschiderea de policlinici.

Extinderea a presupus şi recrutări de personal, astfel că marii operatori au fost extrem de dinamici şi din punctul de vedere al resurselor umane.

Deschiderile de noi unităţi au fost cele care au susţinut creşterea businessului, astfel că liderul pieţei, MedLife, s-a apropiat de pragul de 50 mil. euro anul trecut, când şi-a majorat efectivul cu 783 de persoane, potrivit ultimelor estimări oferite.

Spre comparaţie, Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unul dintre cele mai mari din România, fondat în 1978 şi care are peste 1.000 de paturi, a avut anul trecut un buget de venituri şi cheltuieli de 65 mil. euro.

MedLife, companie prezentă pe piaţă din 1996, este controlată de familia Marcu şi are o reţea formată atât din şase spitale cu peste 500 de paturi, cât şi din policlinici, farmacii şi laboratoare.

Din acţionariatul companiei mai fac parte fondul de investiţii SGAM şi divizia de investiţii private a Băncii Mondiale (IFC).

Afaceri antreprenoriale româneşti din domeniu mai sunt şi clinicile Polisano (controlată de medicul Ilie Vonica), Sanador (deţinută de Doris Andronescu - acţionar unic) sau Gral Medical (Robert şi Georgeta Şerban). Potrivit ultimelor informaţii disponibile, familia Hagicalil controlează 60% din acţiunile Romar, restul aparţinând fondului de investiţii britanic RC2.

Operatorii de servicii medicale private şi-au dezvoltat businessurile pe baza abonamentelor pe care companiile le plătesc pentru angajaţi (în contul beneficiilor extrasalariale), dar şi a plăţilor cash făcute de pacienţi. Ritmul alert în care se anunţă investiţiile în spitale private aminteşte de fierberea din imobiliare din anii anteriori crizei, sec tor care avea să se prăbuşească de la finalul lui 2008.

Piaţa serviciilor medicale private se ridică la aproximativ jumătate de miliard de euro, iar domeniul a început să atragă ca un magnet şi băncile care se bat pentru acordarea de credite marilor operatori.

Zece firme au avut un rulaj de peste 200 mil. euro

Cei mai mari zece operatori de pe piaţa serviciilor medicale private au avut anul trecut un rulaj de peste 200 de milioane de euro, în creştere cu 15% comparativ cu nivelul din 2010, arată o analiză a ZF pe baza datelor făcute publice de companii sau a estimărilor proprii.

Serviciile medicale private, unul dintre cele mai dinamice sectoare din economia românească din ultimii ani, a continuat să atragă investiţii în noi unităţi, atât pe partea de spitalizare, cât şi la nivel de ambulatoriu. Numai spitale private noi au atras fonduri de 131 mil. euro, astfel că avansul pieţei nu reprezintă nicio surpriză. Mai mult, nici în 2012, piaţa nu dă semne că ar încetini.

Cel mai mare jucător după cifra de afaceri a rămas MedLife, cu un rulaj de aproape 50 de milioane de euro, potrivit ultimelor prognoze ale grupului, urmat de către Medicover şi Regina Maria.

Dacă liderul se cunoaşte, nu se ştie însă cine ocupă poziţia secundă a topului, în condiţiile în care reprezentanţii Regina Maria nu au dorit să precizeze care este nivelul businessului. Potrivit estimărilor ZF, Regina Maria a ajuns la o cifră de afaceri de 35-40 mil. euro, în timp ce afacerea grupului suedez Medicover din România s-a situat la 38 mil. euro, nivel care include clinicile Medicover şi laboratoarele Synevo.


Piaţă cu mulţi antreprenori

Acţionarul majoritar al MedLife a rămas familia Marcu, iar pachete minoritare mai au fondul de investiţii SGAM (în prezent Value4Capital) şi IFC (divizia de investiţii private a Băncii Mondiale). MedLife rămâne cel mai puternic business din piaţa serviciilor medicale private controlat de antreprenori români, o industrie care rulează circa jumătate de miliard de euro anual. Afaceri antreprenoriale româneşti sunt şi Polisano (controlat de medicul Ilie Vonica), Sanador (deţinută de Doris Andronescu - acţionar unic) sau Gral Medical (Robert şi Georgeta Şerban).

Potrivit ultimelor informaţii disponibile, familia Hagicalil controlează 60% din acţiunile Romar, restul aparţinând fondului de investiţii britanic RC2.

Ei şi-au dezvoltat businessurile pe baza abonamentelor pe care companiile le plătesc pentru angajaţi în contul beneficiilor extrasalariale, dar şi a plăţilor cash făcute de pacienţi.

Cu toate acestea, modelul de business s-ar putea schimba în perioada următoare, deoarece pe fondul deschiderii a tot mai multe spitale private, va exista o cerere mai mare pentru asigurări.

O analiză recentă a ZF arată că în România există în prezent 22 de spitale private de dimensiuni mari şi medii, dintre care zece numai în Capitală.

Dintre acestea, opt au fost deschise anul trecut, ceea ce creează premisele relansării pieţei asigurărilor private de sănătate.

Un business condus de bancheri

În această efervescenţă pentru piaţă, mai mulţi foşti bancheri au fost recrutaţi de companii pentru a conduce businessul. Cel mai recent caz este al MedLife, care l-a recrutat pe George Muscoiu, 33 de ani, pentru poziţia de manager regional începând din luna martie, el fiind responsabil de coordonarea activităţii companiei în zonele Braşov şi Sfântu Gheorghe. Anterior, el a fost coordonator regional pe segmentul de microîntreprinderi, pe regiunea Bucureşti, la Banca Comercială Română.

La începutul anului, Regina Maria, companie controlată de Advent, a anunţat că l-a recrutat pe Ionuţ Pătrăhău, 41 de ani, în poziţia de CEO.

Pătrăhău a venit cu o experienţă de zece ani în domeniul bancar, ultima poziţie ocupată fiind cea de director general adjunct al Băncii Transilvania. Bancherul care a făcut însă primul pas către healthcare a fost Fady Chreih. În 2010 Fady Chreih, director al Diviziei pentru Medici din cadrul Băncii Transilvania, a renunţat la funcţia deţinută pentru a lucra la Regina Maria. În prezent, Chreih este director executiv.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO