Companii

Principalele reţele de clinici private aruncă zeci de milioane de euro în extindere în 2012. Începe concurenţa cu sistemul de stat?

Principalele reţele de clinici private aruncă zeci de milioane de euro în extindere în 2012. Începe concurenţa cu sistemul de stat?

Principalele reţele de clinici private aruncă zeci de milioane de euro în extindere în 2012. Începe concurenţa cu sistemul de stat?

Autor: Ioana David

13.12.2011, 12:46 2670

Deşi nu avansează cifre şi un număr concret de proiecte, companiile din industria serviciilor medicale rămân printre cele mai active din economie, iar bugetele sunt construite pe creştere fără excepţie.

Aceasta a fost de altfel situaţia şi în ultimii ani, când industria, încă tânără şi estimată la jumătate de miliard de euro, a fost dinamizată atât de noile deschideri, cât şi de achiziţii.

"Exceptând spitalul MedLife Floreasca (o investiţie de peste 10 mil. euro - n.red.) probabil că nu vor mai exista investiţii de mari dimensiuni derulate anul viitor. (...) Adiţional nu excludem posibilitatea unor investiţii, achiziţii sau dezvoltare, în cazul în care vom avea proiecte interesante. Cunoaştem bine piaţa şi aşteptăm să vedem cum evolează noile spitale deschise, dacă vor merge bine probabil că vom aceelera şi noile achiziţii sau investiţii", spune Mihai Marcu, preşedintele MedLife, cel mai mare jucător după cifra de afaceri.

Compania şi-a bugetat pentru acest an o cifră de afaceri de 49 de milioane de euro, iar pentru 2012 va lua în calcul mai multe variante de buget, care pronesc de la o stagnare a PIB-ului sau o creştere mai mică de 1% şi un curs de schimb de 4,4 lei pentru un euro.

Printre investiţiile din acest an se numără un spital de pediatrie de 13,5 milioane de euro în Capitală, o clinică de dermatologie estetică tot în Capitală, în timp ce la Braşov a investit peste 10 mil. euro în deschiderea unui spital privat cu 60 de paturi şi în achiziţia clinicii Eva, care, potrivit companiei, este cea mai mare maternitate din regiune. MedLife a mai achiziţionat 55% din grupul Genesys Medical Clinic din Arad, dar a deschis şi alte clinici. Anul 2011 a fost extrem de efervescent pentru MedLife, dar în 2012 reprezentanţii companiei vorbesc despre "relaxare" din acest punct de vedere.

A venit vremea spitalelor

Pentru deschideri de noi spitale se pregăteşte şi Medicover, care a investit 20 mil. euro într-un spital în zona de nord a Capitalei, dar care are planuri în 2012 pentru extinderea pe clinici atât în ţară, cât şi în Bucureşti.

"Ne aşteptăm la un mediu economic cu turbulenţe, care pot avea impact asupra puterii de cumpărare. Avem planuri de extindere prin noi linii de business atât în Bucureşti, cât şi la nivel regional", a spus Cătălina Bălan, director general al Medicover Romania.

Compania este în curs de finalizare a bugetului pentru 2012. Potrivit ultimelor informaţii disponibile, compania îşi bugetase o cifră de afaceri anul acesta de 30-35 mil. euro (împreună cu Synevo, divizia de laboratoare pe care o operează).

Regina Maria, jucător care anul acesta a trecut prin mai multe schimbări, atât în ceea ce priveşte numele (denumirea anterioară era de Centrul Medical Unirea), cât şi de personal (Sergiu Neguţ, directorul general adjunct plecând din companie), are două variante de buget în 2012, cel mai pesimist scenariu fiind construit pe un avans de 10-15%.

În 2012, compania se pregăteşte pentru deschiderea unui spital de obstetrică-ginecologie, dezvoltarea serviciilor de tratareaa infertilităţii, precum şi dezvoltarea serviciilor spitaliceşti în provincie.

Acest lucru după ce anul acesta a fost extrem de activă şi în deschiderea de noi unităţi

"Lucrăm pe o creştere de maximum 2% a economiei României şi avem şi un scenariu pesimist în cazul în care lucrurile o vor lua din nou în jos. În funcţie de aceste două scenarii, noi ne propunem să creştem cu două cifre procentuale, peste 20% sau între 10 şi 15%", a spus Fady Chreih, directorul executiv al reţelei Regina Maria.

Compania este controlată de fondul de investiţii Advent Internaţional, în timp ce fondatorul, medicul cardiolog Wargha Enayati, păstrează un procent de 20% din titluri.

"Din punct de vedere macroeconomic preconizăm că anul 2012 va fi dificil, drept pentru care nu vedem o creştere a pieţei private de sănătate. Nu ne gândim la achiziţii, vrem să creştem organic", a mai spus Fady Chreih.

Una dintre puţinele afaceri încă deţinute integral de antreprenori români, Gral Medical, controlată de Robert şi Georgeta Şerban, are în vedere o extindere agresivă în 2012, însă nu oferă detalii despre aceasta.

"Din 2010 am început să facem proiecte de dezvoltare multianuală. Acesta este şi motivul pentru care proiectul oncologic început în 2010 (o investiţie de câteva milioane de euro - n.red.) s-a dezvoltat în acest an şi va continua până în 2013", a spus Robert Chiţan, director de promovare - dezvoltare al Gral Medical SRL.

La extindere se gândeşte şi Anima, în timp ce o altă companie de talie mai mică, Medsana se declara "prudentă" în previziuni.

"Luăm în calcul o creştere similară cu cea din acest an, de circa 10% faţă de 2011", a spus Vassilis Chaniotis, directorul general al Centrului Medical Medsana.

Aşteaptă noua lege a sănătăţii

Companiile cu care ZF a stat de vorbă sunt rezervate în ceea ce priveşte noua lege a sănătăţii, spun că încă nu a fost definitivată, dar cu toate acestea se declară pregătite. Un proiect de lege care îşi doreşte să reformeze întregul sistem sanitar este pe ultima sută de metri, iar principala noutate pe care o va aduce este reprezentată de apariţia caselo private de asigurări. Dacă în prezent, statul este cel care administrează banii strânşi din contribuţiile pentru sănătate, prin intermediul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), prin noul proiect, instituţia va trebui să redirecţioneze aceste fonduri către case private, care prin noul sistem vor încheia contracte cu spitale şi medici.

Din declaraţiile publice făcute până în acest moment de oficialii din Sănătate, rezultă că vor exista maximum 20 de case de asigurări private (numărul acestora nefiind stabilit prin lege).

Cu toate acestea, o casă trebuie să aibă minimum 1 milion de asiguraţi pentru a putea funcţiona, de aceea numărul se plafonează. Totodată, mai aproape de implementare este coplata în sistemul sanitar, care presupune plata unei sume de bani pentru unele tratamente. Legea a fost publicată deja în Monitorul Oficial, însă în următoarele două luni sunt aşteptate normele de implementare care vor aduce mai multe clarificări.

"Va avea costuri electorale foarte mari (noua lege a sănătăţii - n.red.) şi nu ştiu dacă va fi dusă la capăt. În al doilea rând cred că încă nu este clar cine şi ce face: CAS (casele de asigurări de sănătate - n.red.), CSA (Comisia de Supraveghere a Asigurărilor- n.red.).Oricum mai este mult de lucru", a spus Mihai Marcu de la MedLife.


Ce planuri au operatorii de clinici şi spitale private în 2012

MedLife

  • Spitalul MedLife Floreasca, o investiţie de peste 10 mil. euro este principalul proiect;
  • Nu exclud achiziţii;
  • Bugetul va fi gata la mijlocul lunii decembrie sau în primele zile din ianuarie;
  • Vor exista mai multe scenarii de buget, care vor lua în calcul o stagnare sau o creştere a PIB-ului sub 1% şi un curs de schimb de 4,4 lei/euro.

Medicover

  • Are planuri de extindere pe clinici atât în Bucureşti, cât şi în ţară;
  • Este în curs de finalizare a unui spital generalist în care a investit circa 20 mil. euro;
  • Este în curs de finalizare a bugetului pentru 2012.

Regina Maria

  • Principalele proiecte sunt: un spital de obstetrică-ginecologie, dezvoltarea serviciilor de tratare a infertilităţii, servicii spitaliceşti în provincie;
  • Nu au în vedere achiziţii, ci numai creştere organică;
  • Sunt în curs de finalizare a bugetului, care va avea două scenarii: o creştere de peste 20% sau între 10 şi 15%.

Gral Medical

  • Nu au în vedere achiziţii;
  • Au în vedere să dubleze numărul centrelor;
  • Au proiecte de dezvoltare multianuale.

Medsana

  • Au o strategie de investiţii prudentă; au în vedere deschiderea unei clinici şi dezvoltarea serviciilor existente;
  • Lucrează cu două variante de buget; iau în calcul o creştere de circa 10% faţă de 2011 care se bazează pe pachetele de servici lansate deja şi pe abonamantele ce urmează să fie lansate.

Anima

  • Nu se gândesc să deschidă spitale; se focusează pe segmentul de ambulatoriu;
  • Au în vedere o creştere a cifrei de afaceri, EBITDA (profit operaţional pozitiv) şi intrarea în top 10 servicii medicale din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO