Companii

Cel puţin 20 de magazine MiniMax sunt închise, iar o parte din băcăniile Mic.ro au rafturile goale sau sunt cu lacăt pe uşă. Compania spune că este în „proces de consolidare“

Cel puţin 20 de magazine MiniMax sunt închise, iar o parte din băcăniile Mic.ro au rafturile goale sau sunt cu lacăt pe uşă. Compania spune că este în „proces de consolidare“

Autor: Cristina Roşca

12.01.2012, 12:34 4967

Cel puţin 20 de magazine MiniMax Discount, deţinute de omul de afaceri Dinu Patriciu, sunt închise pentru clienţi, iar reprezentanţii magazinelor spun fie "nu se mai deschide magazinul niciodată", fie "nu ştim când şi dacă se mai deschide", fie "suntem în inventar şi nu ştim când deschidem".

ZF a sunat aleator la 20 dintre magazinele lanţului cumpărat de Patriciu la jumătatea lui 2010 şi toate au fost închise. În total pe site-ul companiei sunt afişate 54 de magazine MiniMax Discount. Există de asemenea patru magazine Macro - acestea au fost rebranduite anul tre cut din MiniMax Discount. Nu există însă da te dacă acestea din urmă sunt sau nu închise.

Oficialii companiei nu au răspuns solicitării ZF privind numărul de magazine închise şi privind planurile de viitor ale reţelelor MiniMax şi Mic.ro.

Potrivit datelor obţinute de ZF, în prezent sunt închise magazinele MiniMax Discount din Călan, Cisnădie, Bucureşti, Râşnov, Mangalia, Urziceni, Sebeş, Câmpulung, Tecuci, Brăila, Sânnicolau Mare, Arad, Târgu-Mureş, Cluj-Napoca, Alba Iulia (3), Turnu Măgurele, Focşani şi Buzău.

De ce s-au închis?


"Magazinul nu are marfă, uşile sunt închise, iar înăuntru se văd doar câţiva paznici", spune o cumpărătoare care a mers la magazinul din Urziceni. În cazul altor magazine accesul este permis doar pentru farmaciile City Life care se găseau în cadrul mai multor unităţi MiniMax Discount, potrivit angajaţilor companiei care au răspuns întrebărilor ZF.

Primele informaţii despre închiderea unor unităţi ale lanţului au apărut în luna decembrie.

"În prezent, suntem în proces de consolidare a reţelelor noastre de magazine, scopul fiind acela de a ne creşte la maxim eficienţa activităţii operaţionale, logistice şi a structurii sortimentului nostru de produse. În acest moment, obiectivul numărul 1 pentru organizaţia noastră este să ne construim mai departe activitatea plecând de la o bază sănătoasă, sustenabilă pentru dezvoltarea viitoare a reţelelor. Toate schimbările care au apărut în ultima perioadă în activitatea noastră, inclusiv cele asumate prin decizia de închidere a unor unităţi din reţea, sunt parte a acestui proces de consolidare", au răspuns marţi reprezentanţii conducerii diviziei de FMCG Retail - Mercadia Holland - compania care operează magazinele.

La conferinţa din septembrie 2011, Patriciu spunea ca la finele lui 2012 vor exista 150 de magazine MiniMax Discount şi Macro.

Peste 20 de dosare de insolvenţă

Pe numele companiei MiniMax Discount, cu afaceri de 277 mil. lei (66 mil. euro) în 2010, în creştere de la 191 mil. lei (45 mil. euro) în anul anterior, au fost depuse la Tribunalul Bucureşti peste 20 de dosare de insolvenţă. Printre creditori se numără Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, Dorna Lactate, DR. Oetker sau Cafea Fortuna.

O parte dintre aceste companii şi-au retras cererea de insolvenţă, însă altele merg înainte cu procesele pentru că nu şi-au primit banii.

"Mergem mai departe cu procesul pentru că încă nu am primit banii care ne sunt datoraţi. Am primit promisiuni că vom fi plătiţi, însă nu am primit încă banii", spune Dan Lăzărescu, directorul general al Cafe Fortuna. El nu oferă însă informaţii despre suma pe care compania o are de încasat de la MiniMax Discount.

Lanţul de magazine a avut în 2010 pierderi de 14,5 mil. lei (3,5 mil. euro) şi potrivit site-ului Ministerului de Finanţe datoriile companiei se ridicau la finele aceluiaşi an la 127 mil. lei, aproape jumătate din cifra de afaceri.

Câte mic.ro sunt închise?

Pe bulevardul Chişinău din Capitală, în urmă cu mai puţin de doi ani se deschideau două magazine Mic.ro. Astăzi amândouă sunt închise, lumina este stinsă şi rafturile sunt goale.

Mai mult, clienţii sunt înştiinţaţi cu un mesaj lipit pe geam că cele două magazine sunt închise.

"Este închis de mult şi nu se mai deschide. Dacă vreţi, mergeţi la chioşcul de alături sau la cel de peste drum. Doar ele au mai rămas", spune Elena (28 de ani) care locuieşte la parterul blocului unde s-a închis unul dintre cele două magazine.

Situaţia nu este diferită nici în cazul magazinului numărul 2 de pe acelaşi bulevard care măsoară circa un kilometru. "Magazinul este închis de multă vreme", spune Mihaela (26 de ani), aflată la cumpărături la aprozarul de lângă Mic.ro. Tot ea spune că în perioada în care magazinul era deschis, foarte rar mergea aici pentru a-şi face cumpărăturile.

Acestea nu sunt singurele magazine închise de compania Mercadia, controlată de omul de afaceri Dinu Patriciu. Anterior trăsese obloanele un magazin în Capitală din strada Doctor Felix şi opt magazine din Oradea. Reprezentanţii Mercadia nu oferă informaţii despre numărul de magazine Mic.ro închise. Mai mult, magazinele care sunt încă deschise sunt pustii - atât în ceea ce priveşti clienţii cât şi marfa.

"Uitaţi-vă câtă marfă este în magazin, câţi clienţi sunt şi vă veţi da seama care este situaţia", spune vânzătorul unui magazin mic.ro din Capitală care nu a dorit să îşi dea numele.

Raftul de legume-fructe era gol, iar pe cel de băuturi stăteau aliniate câteva sticle de apă şi Fanta. Alte băuturi nu existau. Clienţii se lăsau şi ei aşteptaţi.

În prezent există în România 600 de ma gazine Mic.ro, dintre care 80-90 în franciză. La jumătatea lunii septembrie Patriciu de clara că deţine circa 900 de magazine Mic.ro, MiniMax Discount şi Macro. În condiţiile în care la momentul respectiv cele două reţele numărau 58 de unităţi, rezultă că numărul de magazine Mic.ro se situa în jurul valorii de 850, cu 250 mai multe decât în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO