Companii

Cele mai valoroase 25 de companii antreprenoriale “adună” 6,5 mld. euro. Din ce industrii vin?

Autor: Dana Ciriperu

29.12.2015, 12:00 2830

Banca Transilvania, RCS&RDS şi Dedeman Bacău sunt cele mai valoroase afaceri antreprenoriale din România, fiind evaluate la 3,7 miliarde de euro după un an în care acţionarii au pariat pe creşterea cotei de piaţă prin achiziţii sau prin extindere de la zero.

ZF a realizat pentru prima dată un top al celor mai valoroase 25 de companii antreprenoriale, clasament care a fost publicat în a zecea ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România. În acest proiect partenerul ZF este casa de investiţii Capital Partners.

În 2012, niciuna dintre companiile antreprenoriale nu reuşea să spargă pragul de un miliard de euro valoare, iar în clasamentul din acest an sunt doi miliardari: Banca Transilvania şi RCS & RDS.

Top cinci companii antreprenoriale de anul trecut valora 3,3 mld. euro, top cinci de anul acesta “face” 4,2 mld. euro. În 2012, valoarea era la jumătate.

“Într-un context geopolitic tensionat şi impredictibil, susţinerea afacerilor cu capital majoritar autohton este o condiţie necesară pentru consolidarea poziţiei geo-strategice a României”, explică Amalia Temneanu, senior analyst în cadrul Capital Partners, unul dintre motivele care a stat la baza deciziei de a realiza un top al celor mai valoroase companii antreprenoriale. Top 25 cele mai valoroase businessuri antreprenoriale îşi propune să  devină “o oglindă fidelă a modelelor de valoare din economia românească” şi încearcă să schiţeze un prim răspuns la întrebarea:  “Ce companie românească mică sau mijlocie are şanse să devină lider la nivel regional ori global?”, mai spune analistul Capital Partners.

Fan Courier, liderul pieţei de curierat, o companie care se apropie de majorat, a intrat pentru prima dată şi în top 100 cele mai valoroase companii din România, în condiţiile în care afacerea fraţilor Adrian şi Neculai Mihai şi a lui Felix Pătrăşcanu a adunat în anii de zbiucium ai economiei locale profituri de peste 55 mil. euro.

Industria alimentară, fabricile antreprenorilor români încep să conteze nu doar în topurile de vânzări, ci şi în clasamentele privind “valorile” din economie. Albalact (Raul Ciurtin), Transavia (Ioan Popa) şi Romaqua (Octavian Creţu şi Nicolae Palfi) sunt trei exemple că investiţiile în producţie, crearea şi dezvoltarea unor branduri puternice pot ridica businessul antreprenorial românesc.

Albalact este cea mai mare companie din industria lactatelor după cifra de afaceri, Transavia conduce plutonul procesatorilor de carne, iar Romaqua reuşeşte să stea cu brandul românesc Borsec pe primul loc în industria apelor minerale. 

Distribuţia de medicamente, retailul electroIT, dar şi construcţiile sau businessul din energie îşi fac loc între cele mai valoroase 25 de companii antreprenoriale alături de cele cinci SIF-uri.

Topul este realizat de ZF împreună cu Casa de investiţii Capital Partners pornind de la indicatorii financiari raportaţi de companii şi bănci pentru anul 2014 şi capitalizarea bursieră în noiembrie 2015 pentru companiile cotate.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO