Companii

China, noua Rusie a Europei pentru energia verde: cât la sută din panouri, eoliene sau tehnologia pentru producerea hidrogenului sunt made in China? „Există oportunităţi şi pentru România“

China, noua Rusie a Europei pentru energia verde: cât la...

Autor: Roxana Petrescu

18.04.2023, 10:00 8571

Costurile reduse cu forţa de muncă, poziţia dominantă pe zona de procesare a metalelor rare utilizate în multe tehnologii verzi, dar şi susţinerea clară a statului fac din China liderul incontestabil pe zona de producţie de echipamente pentru proiectele de energie regenerabilă Astfel, cel puţin în acest moment, tranziţia accelerată pe care Europa vrea să o facă în domeniul energetic înseamnă în linii mari înlocuirea dependenţei de gaz rusesc cu dependenţa de echipamente made in China.

Circa 70% dintr-o tur­bină eoliană offshore, 85% dintr-un panou solar, 71% dintre ma­şinile electrice sau 41% dintre electrolizoarele atât de necesare dezvoltării industriei hidro­genului sunt produse în China, acesta fiind cel mai mare furnizor global de tehnologie pentru proiectele de ener­gie verde, cu o poziţie imposibil de atacat. Pe de altă parte, deşi Europa abia acum îşi dezvoltă lanţuri industriale în domeniul energiei solare, vrea să înlocuiască depen­denţa faţă de gazul rusesc ali­men­tându-şi tranziţia energetică în pro­porţie covârşitoare cu echi­pamente made in China.

„Ceea ce îi oferă Chinei acest avantaj competitiv în domeniul tehno­logiilor destinate energiei curate sunt costurile scăzute de pro­ducţie, poziţia dominantă în proce­sarea de metale rare destinate ener­giilor curate, cum ar fi cobaltul sau litiul, sprijin politic susţinut pentru investiţii“, se arată într-un material realizat de Visual Capitalist. Aceste atuuri au transformat China în prin­cipalul furnizor de tehnologie verde şi în factorul major care poate duce reţul energiei în jos la nivel global.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO