Companii

Cine sunt marii angajatori la începutul acestui an: 20 de companii au publicat aproape 600 de anunţuri în ianuarie

Cine sunt marii angajatori la începutul acestui an: 20 de companii au publicat aproape 600 de anunţuri în ianuarie

Salarii de peste 1.500 de euro pe lună sunt oferite de angajatorii din IT (Software / Programare / IT Hardware), sănătate, producţie navală şi aviaţie.

Autor: Adelina Mihai

20.01.2012, 00:08 7399

Genpact (outsourcing), Continental Auto­motive (auto), Emerson (pro­ducţie şi servicii tehnologice), Oracle (software), Hella (componente auto), Orange (telecomunicaţii) sau Adobe (software) sunt doar câteva dintre companiile care au anunţuri de recrutare active pe site-urile de profil.

Primii 20 cei mai dinamici angajatori în mediul online au publicat aproape 600 de anunţuri de angajare în această lună, iar începutul de an pare promiţător pentru cei aflaţi în căutarea unui loc de muncă, odată ce companiile abia au început să cheltuie din bugetele de HR stabilite pentru 2012.

"La începutul lui 2012 putem vorbi de o creştere a numărului de joburi pe majoritatea departamentelor. Companii din cele mai diverse domenii au demarat procese ample de recrutare, publicând un număr mare de posturi pentru a acoperi necesarul de personal. Pe eJobs sunt active acum peste 10.000 de posturi din diverse domenii, vânzările, customer/client service şi marketingul fiind domenii de vârf în acest debut de an", spune Laura Chilom, HR Consultant în cadrul eJobs.

Pentru poziţia de IT Helpdesk Agent în cadrul furnizorului de soluţii de tip BPO Genpact, spre exemplu, candidatul trebuie să fie absolvent de facultate sau student, să fie fluent în limba germană, dar să ştie şi engleză, să aibă bune abilităţi de comunicare şi de operare pe calculator. Din această poziţie, el va oferi asistenţă tehnică prin telefon sau prin e-mail clienţilor şi va trebui să accepte un program în mai multe schimburi.

Ce face un Game Designer

Joburi mai rar întâlnite sunt cele precum Game Designer, un job postat pe site-ul de recrutare Bestjobs de către compania Ubisoft, filiala locală a companiei franceze Ubisoft Entertainment, cel mai mare producător de jocuri video din Europa. Din această poziţie, angajaţii trebuie să definească, urmărind obiectivele fiecărui nivel al jocului, ce se întâmplă fizic în timpul jocului - din punct de vedere geografic, al mediului în care se desfăşoară sau ce obstacole vor interveni.

De asemenea, ei participă la crearea jocului şi caută idei inovatoare prin care să diferenţieze designul jocului faţă de produsele competitorilor. Candidaţii pentru acest job trebuie să aibă cunoştinţe foarte bune în modelare şi să ştie să folosească instrumentele Windows, să aibă un nivel ridicat al creativităţii şi să fie buni povestitori.

"Având în vedere viitoarele investiţii şi preconizări de creştere pe piaţa de IT cel puţin, estimăm o creştere de 10% a numărului de locuri de muncă în acest an faţă de anul trecut", a mai spus Oana-Maria Banu, Product Marketing Manager în cadrul site-ului de recrutare Myjob, care are peste 7.000 de joburi disponibile.

De altfel, IT-ul rămâne în continuare un domeniu în care pentru poziţiile de senior se poate câştiga peste 1.500 de euro net pe lună.

"Salarii de peste 1.500 de euro pe lună sunt oferite de angajatorii din IT (Software/Programare/IT Hard­ware), sănătate, producţie navală şi aviaţie", spune Monica Cacina, specialist marketing în cadrul Bestjobs.

În industrie, se caută oameni la Braşov şi Timişoara

Cunoaşterea unei limbi străine în afară de engleză şi o certificare recunoscută la nivelul industriei reprezintă garanţia obţinerii unui job într-una dintre companiile care au anunţat că vor face angajări anul acesta. Însă şi companiile de producţie caută muncitori.

"Companiile care au dat comenzi de recrutare în luna decembrie, atât cu contracte permanente, cât şi temporare, le-au amânat pentru ianuarie, probabil ca să fie facturate în bugetul pe 2012. La fiecare început de an există o cerere foarte mare, însă cele mai dinamice în prezent sunt câteva companii din domeniul industrial, din Braşov şi din Timişoara", a spus Eliza Nechifor, Marketing & Communication Coordinator în cadrul firmei de recrutare ManpowerGroup, care desfăşoară activităţi de închiriere de muncă temporară.

Printre companiile care au anunţat că vor angaja masiv anul acesta, dar nu au publicat încă un număr foarte mare de joburi pe site-urile de recrutare se află furnizorul de servicii de call center Computer Ge­ne­ra­ted Solutions (care va angaja 1.000 de oameni în 2012), XL World (250 de recrutări), Hewlett-Packard - Global eBusiness Operation Center (câteva sute), pro­ducătorul chinez de echipamente IT&C Huawei (câteva sute).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO