Companii

CNVM cere SIF-urilor sa discute majorarea pragului minim de detinere

11.10.2004, 00:00 19

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instructiune prin care cere societatilor de investitii financiare (SIF) sa introduca  pe ordinea de zi a Adunarilor Generale Extraordinare ale Actionarilor si adoptarea unei hotarari cu privire la modificarea sau eliminarea prevederilor din statutul SIF referitoare la detinerea actiunilor.
Este vorba  despre pragul de detinere de 0,1% care limiteaza in prezent participatia pe care o poate detine un actionar in cadrul SIF.
Nici una din cele cinci SIF-uri nu a propus actionarilor si modificarea pragului de detinere, CNVM putand insa sa nu fie de acord ca pragul sa fie mentinut in statut. "Pragul de detinere este un aspect foarte important in organizarea societatilor de investitii financiare, iar CNVM a considerat ca actionarii trebuie sa se pronunte asupra acestui subiect", a spus Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM. Statutele SIF vor trebui sa fie avizate de CNVM, unii dintre membrii comisiei declarand deja ca nu vor fi de acord cu mentinerea acelei cote maxime de detinere.
Instructiunea venita din partea CNVM nu este asteptata de brokeri sa provoace reactii deosebite din partea investitorilor, acestia fiind deja obisnuiti cu "ping - pongul" cu pragul de detinere. Totusi, brokerii spun ca hotararea respectiva este bine-venita, avand drept scop clarificarea  sotuatiei SIF. "Hotararea CNVM va aduce un plus de claritate in ceea ce priveste situatia SIF - urilor" a declarat Marius Trif, presedintele societatii de brokeraj Carpatica Invest. El a mai spus ca este posibil ca prin aceasta masura CNVM sa arate conducerii SIF ca nu va fi de acord cu mentinerea limitarii in statutul companiilor.
Pragul de 0,1% impiedica o mai buna concentrare a actionariatului la SIF si un contrpol mai bun al actionarilor asupra activitatii companiilor.
In prezent, nu numai situatia actionariatului SIF este confuza, dar nici prevederile legale privind statutul SIF nu sunt foarte clare. Potrivit legii pietei de capital, SIF - urile trebuia sa convoace AGEA pentru a-si alinia statutele la lege, aceasi lege precizand insa ca modificarile statutelor trebuie realizate de consiliile de administratie. Tot conform legii, CNVM trebuie sa emita reglementari privind continutul minim al statutelor SIF.
Hotararea SIF nu aduce o schimbare radicala in ceea ce priveste situatia de la Adunarile Generale convocate de SIF - uri, pentru ca pana la urma modificarea pragului in cadrul unei astfel de reuniuni depinde tot de vointa actionariatului, si aici conteaza in primul rand daca se va intruni cvorumul necesar pentru ca o astfel de hotarare sa fe adoptata. Mai important este insa daca e daca  CNVM, dupa dezbaterea problemei de catre Adunarile Generale, CNVM va fi de acord cu mentinerea pragului de 0,1% in statut daca actionarii nu vor aproba modificarea lui.
catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO